Vorm en functie
Het voelt erg misplaatst om een 'cri de coeur' te voorzien van een aantal sterren en een recensie. En misschien is dat ook wel de reden dat ik tóch over het boek wil schrijven: een hartenkreet verdient een respons.
Welnu.
Het boek 'Geweten. Over Israël en Palestina' bestaat uit twee delen. Het eerste deel 'Discours' gaat over de worsteling van de auteur (Joods, zoon en kleinzoon van Holocaustslachtoffers) met de Israëlische regering, de staat Israël, het zionisme, de genocide op de Palestijnen en de Holocaust die als een smorende deken over het hele discours hangt. Kun je - met jouw familiegeschiedenis - kritiek hebben op de staat Israël? Ja dat kan, maar het wordt je niet in dank afgenomen en het verhaal van deze tragiek vond ik erg roerend.
Het tweede deel 'Werkelijkheid' gaat over een bezoek van twee weken aan Israël, op uitnodiging van een niet nader genoemde Israëlische NGO, die als doelstelling heeft om het geweld van Hamas tegen Israël én het Israëlische geweld tegen de Palestijnen voor en na '7 oktober' wereldkundig te maken. Ook hier: indrukwekkende getuigenissen.
Toch viel het boek me uiteindelijk tegen. Ik denk dat dit twee redenen heeft.
Op de eerste plaats wekt de ondertitel 'Over Israël en Palestina' zekere verwachtingen, die niet echt worden waargemaakt. Het hoofdonderwerp is namelijk 'Maurits de Bruijn'. Als het doel is om het lijden van de Palestijnse bevolking onder het Israëlische schrikbewind te schetsen, is een emotioneel egodocument wellicht niet de beste vorm.
Daarnaast lijkt De Bruijn het idee te hebben dat de Nederlandse pers (de NOS, de Volkskrant en het NRC worden met name genoemd) bewuste of onbewuste spreekbuizen zijn voor de Israëlische 'Hasbara'. Dit lijkt me nogal kort door de bocht. Soortgelijke getuigenissen die De Bruijn heeft opgetekend in het tweede deel van het boek ben ik namelijk al eerder tegengekomen in voornoemde media. Bepaald geen Israëlische PR...
Twee sterren voor de inhoud van het boek. Veel sterren voor De Bruijns openheid over zijn eigen verdriet en pijn en het lef om ondanks alles toch Israël te bezoeken.
Welnu.
Toch viel het boek me uiteindelijk tegen. Ik denk dat dit twee redenen heeft.