rommelige caleidoscoop
Het interbellum was een periode waarin een bonte stoet ingenieurs, denkers, filmmakers en andere creatievelingen met het nodige aplomb hun ideeën ten aanzien van de 'moderne wereld' en de 'moderne mens' de wereld instuurden. Henri Beunders probeert in 'Fanatieke Fantasten' hier een overzicht van te schetsen. Het resultaat is een caleidoscopisch relaas, waarin onze eigen Ir. Cornelis Lely (1854 - 1929) en de Duitse architect en zweefvlieg Herman Sörgel (1885 - 1952) als rode draad het verhaal bij elkaar moeten houden.
Het boek heeft een hoog anekdotisch gehalte en leest fijn weg. Helaas blijft het daar grotendeels bij.
Hoewel het boek in 11 thematische hoofdtukken is ingedeeld schiet Beunders van de hak op de tak en worden Lely en Sörgel er (in mijn optiek) nogal arbitrair met de haren bijgesleept. Als enthousiaste vergaarbak van leuke weetjes over en citaten van de kleurrijkere bewoners van het interbellum doet het boek het goed, maar veel wijzer wordt je er niet van.
Samengevat: een leuk en informatief boek over een fascinerende periode, maar heb er geen heel hoge verwachtingen bij.