Hoop in bange dagen

Awielwel 24 november 2025
Als fervent lezer van de columns van Rob de Wijk in Trouw was ik blij om in mijn boekwinkel een uitgebreider exposé aan te treffen, dat helderheid verschaft in de turbulente tijden waarin we leven.

De Wijk zit zo grondig in deze materie - niet heel verwonderlijk gezien zijn staat van dienst - dat hij als een helikopter boven de geopolitieke verwikkelingen kan hangen en aan de leek kan uitleggen 'Kijk, hier komen we vandaan, dit is er gaande en deze kant bewegen we op'.
Dit college is zowel verontrustend als hoopgevend. Verontrustend, omdat zelfs De Wijk verbijsterd is door de totale incompetentie en het amateurisme van de huidige Amerikaanse regering in het algemeen en Trump in het bijzonder. We zijn Amerika definitief kwijt als bondgenoot, zoveel is duidelijk. Zelfs wanneer in het beste geval na Trump weer een enigszins normale club het roer overneemt in de VS, is er in korte tijd zoveel gesloopt dat dit niet meer te repareren valt.
Tegelijkertijd biedt de terugtrekking van Amerika als leider van de Westerse wereld ook kansen aan Europa en andere groepen zoals de BRICS-landen, om hun eigen plan te trekken. We kúnnen autonomer en volwassener uit de strijd komen, mits de leiders van Europa hun kop koel kunnen houden, zich niet uit elkaar laten spelen en verstandig en daadkrachtig hun koers uitzetten. Van Wijk is hoopvol gestemd wat dit betreft - wat mij ook hoop geeft.

Twee dingen zijn echter wel spannend. Ten eerste het Europese electoraat: Lukt het ons om niet massaal in de populistische pro-Russische en Trumpiaanse propaganda te trappen? Of kiezen we toch voor 'terugkeer' naar een fictieve wereldorde, waarbij Europa hopeloos versnipperd aan de grillen van machtige buurlanden is overgeleverd? Ook wij burgers van de EU hebben een taak in dezen.
En ten tweede: gaat het verschuivende machtsevenwicht niet tot zóveel geopolitieke instabiliteit leiden dat een Derde Wereldoorlog op de loer ligt?

Ik hou echter vast aan de optimistische conclusie van het boek. Ja, we leven in 'interessante tijden', maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. Hoop is ook een realistisch scenario; niet per definitie uitgestelde teleurstelling. Van harte aanbevolen!

Meer recensies van Awielwel

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.