stad vol geheimen
Een plaats om te schuilen voor de bommen, een plaats om te schuilen voor verdriet of gewoon een plaats om je veilig te voelen. En alle drie komen ze naar voren in dit boek.
1944
Molly Wakefield komt terug naar Londen want ze heeft jaren op het platteland doorgebracht.
Charlie Matters woont bij zijn oma in een zwaar gebombardeerd deel in armoede.
Ignatius Oliver heeft een boekhandel en rouwt om zijn vrouw. Ze raken bevriend maar vertellen elkaar in het begin niet alles. Molly heeft geen idee waar haar vader is en denkt dat ze achtervolgt wordt. Charlie steelt om te overleven en was bij een ongeluk betrokken en Ignatius bewaart een groot geheim. Ondanks de oorlog, de bommen en de gevaren van de stad groeit er een vertrouwen in elkaar.
Wat heeft David Baldacci de oorlog in Londen goed beschreven. De armoede, het overleven in een grote en soms ook gevaarlijke stad. Ik ken David Baldacci voornamelijk als thriller auteur en Schuilplaats is veel meer een historische roman. Wel hebben alle drie de hoofdpersonen geheimen voor elkaar. Soms bewust maar ook onbewust, waarom wordt Molly gevolgd? Waar is haar vader? En juist deze geheimen zijn mooi uit gewerkt.
Omdat het uit drie verschillende oogpunten wordt geschreven waarvan 1 een kind is, wordt het ook in een simpelere taal geschreven. En een standpunt van een tiener. Die slimmer en mentaal sterker is dan dat je zou vermoeden. En vanuit het volwassen standpunt van de boekhandelaar, die weliswaar een intellectueel is maar waar ook een groot empathisch hart in schuilt. De oorlog wordt vanuit alle standpunten beschreven, zoals een tiener in armoede het heeft beleeft, een vroegwijze tiener die zich afvraagt waar haar vader is en een volwassen persoon in de rouw.
Het is wel een boek waar ik over na zit te denken. Een mooi boek met sympathieke personages die moeilijke keuzes maken om te overleven.
1944
Charlie Matters woont bij zijn oma in een zwaar gebombardeerd deel in armoede.