Wraak en rechtvaardigheid
‘Nemesis’ een Scandinavische thriller van de Noorse auteur Jo Nesbø (1960), tevens popmuzikant geboren in Oslo, zijn hoofdpersonage is de aan drank verslaafde detective Harry Hole. Nemesis is de Griekse godin van wraak en rechtvaardigheid, zij was de bewaakster van de morele en natuurlijke orde die de slechte daden van mensen bestraft.
De thriller begint met een professionele bankovervaller die de filiaalchef van de bank 25 seconden de tijd geeft om het geld te overhandigen. Het duurt 6 seconden te lang en de overvaller schiet de vrouwelijke bankmedewerker in koele bloede dood. Alles werd vastgelegd op de beveiligingscamera's van de bank. Inspecteur Harry Hole zal samen met zijn collega Beate Lønn deze zaak separaat van het rechercheteam onderzoeken. De twee miljoen Noorse kronen verdwijnen spoorloos. Tijdens het vele malen bekijken van de bankoverval video lijkt de vrouwelijke bankemployé voordat ze wordt doodgeschoten tegen de bankovervaller te fluisteren: ‘Het is mijn schuld’.
Dezelfde dag wordt een dode zigeunerin Anna gevonden, een oude vriendin van Harry, het lijkt op een zelfmoord maar Harry weet wel beter, de nacht van haar dood brengt hij dronken in haar appartement door om met hoofdpijn wakker te worden in zijn eigen appartement zonder zijn mobiele telefoon, helaas heeft hij geen herinneringen aan wat er gebeurd is. De zigeuner Raskol, familie van Anna, heeft vanuit de gevangenis nog vele touwtjes in handen, Harry zoekt samenwerking met Raskol, ondertussen gaan de bankovervallen gewoon door.
Nemesis heeft meerdere verhaallijnen die uitstekend in elkaar worden verweven. De korte hoofdstukken verhogen extra de vaart van deze geloofwaardige actiethriller. De plot kronkelt en draait als een geconstrueerd labyrint, net als je denkt dat je het begrijpt, krijgt het verhaal een wending met nieuwe feiten. Jo Nesbø levert een zeer verslavende thriller af met de nodige cliffhangers en een zeer complex boeiend hoofdpersonage Harry Holes. Chapeau!
“Ik ben slechts bezig mijn eigen huid te redden”