Advertentie

Dankzij uitgever Luitingh-Sijthoff mocht ik als een van de eersten dit boek lezen. Ik wil hun daarvoor hartelijk bedanken.

Het is een actueel verhaal met verschillende verhaallijnen, dat zomaar in het echt zou kunnen gebeuren en daarom heel realistisch aandoet. Hamid en Kabir vechten in het leger van IS in Syrië. Vanuit Europa hebben ze zich daarvoor aangemeld, na een korte training zijn ze nu aan het vechten voor de Islamitische staat. Azi is een hacker die vanuit een tuinschuurtje in Blackpool werkt. Hij heeft verschillende aliassen waarmee hij lid is van meerdere online broederschappen en hij probeert zo informatie te verzamelen over de dingen waar ze zich mee bezig houden. Hij is ook zeer geïnteresseerd in Gomorrah, een geheime online gemeenschap waar je niet zomaar binnenkomt.

Azi heeft ongeveer een jaar contact met Sigma, een vrouwelijke hacker, als zij een beroep op hem doet. Ze zit in de problemen en heeft zijn hulp nodig. Ze stuurt hem zeer vertrouwelijke informatie toe die hij alleen via een goed beveiligd systeem kan bekijken. Zodra hij die informatie bekeken heeft begint het avontuur pas echt. Hij wordt gerekruteerd door een veiligheidsdienst die achter Sigma aan zit en nog meer informatie van haar nodig heeft. Hij weet daarna niet wie hij wel en niet kan vertrouwen en komt op een reis dwars door Europa in allerlei gevaarlijke situaties terecht. Door zijn internet identiteit kan hij zich iedere keer weer redden uit die situaties en krijgt hij ook de nodige hulp. Als het echt moeilijk wordt krijgt hij zelfs hulp van een jeugdvriend, waar hij jarenlang geen contact mee heeft gehad. Samen met de internet community spelen ze een belangrijke rol als er een aanslag dreigt in een stad in Europa.

De thema’s die in het boek aan bod komen zijn zoals eerder gezegd actuele thema’s waar wij hier in Europa dagelijks mee te maken hebben: hackers, binnen en buitenlandse veiligheid, mensensmokkel, IS, mensen die gerekruteerd worden om in Syrië te vechten, vriendschap, veiligheid op internet, aanslagen, dark web, wie is wie op internet: zijn mensen wel wie ze zeggen dat ze zijn, racisme enz. Sommige thema’s worden uitgebreid behandeld, sommige komen in een sneltreinvaart voorbij.

De schrijver heeft geprobeerd al deze actuele thema’s in een spannend verhaal samen te brengen en ik vind dat het goed gelukt is. Je leeft mee met Azi die van de ene verbazing in de andere valt en soms snel moet beslissen of hij iemand wel of niet vertrouwt, en in sommige gevallen hangt zijn leven af van die ene beslissing. Je leeft mee met Kabir die zich afvraagt of hij wel de juiste beslissing heeft genomen om zich bij IS aan te sluiten. Vol spanning vraag je je af hoe het afloopt met de geplande aanslag. En dan is er nog de veiligheidsdienst, hoe ver gaan die om informatie te krijgen en hoeveel weten ze ons af. Als de jeugdvriend van Azi weer in beeld is en hem helpt, vraag je je af hoeveel jij zelf zou doen voor iemand die je al zo lang niet gezien hebt.

Ik vond het een spannend, informatief boek en kan het iedereen aanraden. Vanwege de afwisseling van de verschillende thema’s die behandeld worden is het geen saai boek. Ik vond alleen dat het einde van het boek in een sneltreinvaart verteld wordt, waardoor het niet meer realistisch aandoet. Maar de schrijver heeft een goede poging gedaan om vragen waar wij allemaal mee zitten te beantwoorden en daar is hij heel goed in geslaagd naar mijn mening.


Reacties op: Actuele thema's verwerkt in een spannend boek

25
Dit is Gomorrah - Tom Chatfield
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 17,50 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker