Een heerlijk kerstverhaal met diepgang

Bibiboekt Bibiboekt
26 mrt 2023

Ellie heeft het perfecte leven: ze is gelukkig, heeft een droombaan en op kerstavond een ontmoeting met haar droomvrouw. Maar helaas… Na een onenightstand en haar ontslag weet Ellie niet meer wat te doen. Ze gaat werken in een café en valt al snel in een sleur. Totdat Andrew, de eigenaar, haar een aanzoek doet voor een verstandshuwelijk om zo Ellies financiële en Andrews familieproblemen op te lossen. De familieproblemen beginnen hier echter pas voor Ellie wanneer ze erachter komt dat haar droomvrouw Andrews zus is! Dat wordt een awkward kerstdiner...

Ik ben dol op kerstboeken, de sfeer heeft altijd iets magisch. In dit boek is sneeuwdag iets magisch, vindt Ellie. Maar dat was vroeger. Na die "ene dag" heeft ze een hekel aan sneeuw.

We leren Ellie kennen op een dieptepunt in haar leven. Een manipulatieve moeder, een rottige baas, eenzaamheid. Ik voel medelijden met haar en zou haar het liefst een knuffel geven want Ellie is een lief personage die gewoon veel ongeluk heeft gehad.
Maar dan komt Andrew met zijn voorstel of voor ze het weet zit ze een week met zijn familie in een "huisje" in de bergen. En Jack, die haar een gebroken hart had. Dit geeft natuurlijk de nodige ongemakkelijkheden en met de personages uit Andrews familie blijf je smullen van vreemde en hilarische momenten. Ook Ellie kent de nodige droge humor.

‘Dus jij werkt… in het kleuteronderwijs?’ ‘Je klinkt verbaasd,’ zegt Dylan monotoon. ‘Ik ben heel goed met kleine kinderen.’ ‘Ja, dat dacht ik al, door die tatoeage van dat mes'

Het verhaal is heel dynamisch met hoofdstukken uit de webcomic van Ellie. De hoofdstukken uit haar webcomic vertellen ons wat er die ene sneeuwdag tussen Jack en Ellie is voorgevallen.
De schrijfstijl is prettig en ontzettend mooi. Ik kon de ene na de andere speciale quote er wel uithalen. De emoties houden je in de greep en zorgen ervoor dat je blijft lezen.

We vissen al de hele dag naar weetjes over elkaar, verzamelen ze als schelpen op het strand van Oregon. Mijn zakken zitten vol beetjes Jack en ik wil de rest van deze sneeuwstorm smeken om de rest van haar verhaal, de stukjes in elkaar passen tot ik haar nauwkeurig kan tekenen op een bladzijde van mijn schetsboek en alle lijntjes voor haar kan invullen'

Ook gebruikt de auteur verschillende voornaamwoorden, zoals in het Nederlands vertaalde "die" en "hun" voor een non-binair persoon. Dat kan voor sommigen misschien een beetje wennen zijn maar het verhaal is daardoor wel heel progressief en helemaal van nu.
Dit kerstboek heeft me vooral verrast omdat ik een feelgood kerstverhaal verwachtte. Maar het was zoveel meer. Het was een verhaal over angsten, bang zijn om te falen, en jezelf bij elkaar rapen, familieliefde en vooruitgang.
Zoek je een kerstverhaal met wat meer diepgang, één die je in de greep houdt? Dan kan ik je dit boek absoluut aanraden.
Ik vond het fantastisch!

Bedankt @zomerkeuning voor het recensie-exemplaar