Net zo verslavend als een true crime docu!

Bibiboekt 02 augustus 2025
Je neemt een kijkje achter de voordeur van adere mensen waar het niet pluis is, waar geheimen afspelen en mensen je een onbehaaglijk gevoel geven. Dan weet je dat je in een boek van Lisa Jewell zit.

Dit verhaal speelt zich onder andere af vanuit Ash. Haar vader is overleden, en haar moeder heeft een nieuwe man, die haar vader vroeger gekend heeft. Hij zegt de juiste dingen, lijkt een ideale partner, maar Ash heeft het gevoel dat er iets niet klopt aan hem.
En dat er iets niet klopt komt bij de start van het verhaal al snel aan het licht wanneer we ook vanuit "Nick" lezen. Deze man is een psychopaat, een bigamist. Dat heeft Jewell toch wel heel goed geschreven, deze psychopaat. Hij manipuleert, zet zijn stappen met precisie uit en als lezer kan je alleen maar dit personage gaan haten. Zijn smoezen, zijn leugens, je vraagt je af hoever deze man kan gaan.

Gelukkig worden niet alle vrouwen in dit boek neergezet als treurende slachtoffers. Er zijn sterke vrouwen die vroeg of laat toch de barstjes gaan herkennen, die actie ondernemen, elkaar helpen, ondanks de keuzes die ze misschien eerder maakten, verblindt door liefde. Dat houdt het verhaal mooi in evenwicht.
Het verhaal is een groot web dat samenhangt aan leugens en manipulatie, maar toch heel goed te volgen blijft. Het gedrag van de psychopaat krijgt verder in het boek iets te veel herhaling, vond ik, maar ik bleef toch heel geboeid. Dit boek voelt hetzelfde aan als een spannende true crime serie. Het is totaal waanzinnig en je kunt niet stoppen. Nog één hoofdstuk, nog eentje dan...
Het net begint zich richting het einde steeds meer te sluiten en alle verhalen vallen als puzzelstukjes in elkaar. En ik wilde maar één ding: deze fictieve man moest boeten.
Toch was het einde voor mij niet geheel bevredigend. Dat vond ik jammer.
Wat ik een leuke toevoeging vond waren alle lees-en kijktips van Jewell zelf in het nawoord. Dit soort mannen bestaan helaas ook echt en er staan goede tips in om je er verder in te verdiepen.
Ik heb genoten van "Laat hem niet binnen". Ik vond het origineel, vlot lezen en de psychologische aspecten zijn weer met precisie uitgewerkt door de auteur. Top!

Meer recensies van Bibiboekt

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.