De erfenis van Richard Grenville
De erfenis van Richard Grenville (deel 1 van De verborgen universiteit) van Natalie Koch
De 19-jarige Alexa Westerhof is door haar alleenstaande moeder grootgebracht. Ze studeert in Nederland Engelse Literatuur. Voor haar opleiding gaat zij voor één semester naar een kleine universiteit in London. Al gauw komt Alexa erachter dat niet alles is wat het daar lijkt. Is Alexa wel klaar voor de waarheid en kan zij haar eeuwige verlangen een plek leren geven?
De schrijfster heeft veel aandacht besteedt aan de karakterisering van Alexa. Door de karakterisering is Alexa een driedimensionaal hoofdpersonage. Van begin tot het eind maakt Alexa verschillende ontwikkelingen door, vooral emotionele ontwikkelingen. Zo leert zij wie haar vader is, ze leert omgaan met verlies, ze maakt kennis met een hele verborgen wereld, ze leert haar eigen gave kennen en moet haar eigen ethische waarden en normen aanpassen. Wat ik jammer vind is dat de schrijfster veel vragen oproept bij de lezer maar ook veel onbeantwoord laat. Mijn vraag is of dit bewust is of dat de schrijfster ervoor gekozen heeft om dingen te benoemen die er eigenlijk niet toe doen. Een voorbeeld hiervan is dat Alexa twee verwante dieren heeft, ze geeft aan dat dit uitzonderlijk is maar gaat hier verder hier niet op tevens is het ook niet van belang in het verhaal. Je merkt dat Koch vooral tijd heeft gestoken in Alexa waardoor andere ‘’belangrijke’’ personages minder gelaagd zijn.
Het verhaal verloopt traag. Van een echte plot-twist was niet te spreken. Daar waar Koch haar tijd heeft besteed aan Alexa en aan de zeer gedetailleerde beschrijving van de wereld en haar achtergrond heeft ze te weinig tijd besteed aan de spanning in het verhaal. De schrijfstijl van Koch doet het boek niet ten goede. Door de technische, wetenschappelijke, historische en ethische details haalt ze veel tempo uit het verhaal. Ondanks de schrijfstijl van Koch gebreken heeft was ik wel benieuwd naar het verloop van het verhaal en wilde ik het boek uitlezen. Wat ik erg verfrissend vond is dat magie en non-magie dichtbij elkaar stonden in deze wereld. Dit was zeer goed beschreven. De vorm van magie vond ik een verademing. Je merkt dat dit boek geschreven is voor jongvolwassenen en voelt niet kinderlijk aan.
Dat er sprake is van een trilogie blijkt niet direct uit het einde. De schrijfster heeft het boek een mooi einde gegeven. Er blijven echter wel wat vragen open maar zoals ik al eerder aangaf is niet duidelijk of hier überhaupt een antwoord op is. Ik wel benieuwd naar het vervolg, maar sta ik nu te popelen en pak ik direct het tweede deel? Nee, dat zeker niet. Daarvoor ging het boek voor mij te traag en was de schrijfstijl voor mij iets te onprettig.
Uitgever: Volt
Aantal pagina’s: 624