De verbannen koningin (deel 3 van Elfhame-serie) van Holly Black
Let op! Deze recensie bevat spoilers als je de voorgaande delen van de Elfhame-serie niet gelezen hebt. De verbannen koningin is het derde en tevens laatste deel uit de Elfham-serie van Holly Black. Dat het boek door Holly Black is geschreven is herkenbaar aan haar zeer prettige en vlotte schrijfstijl. De gedetailleerde beschrijvingen van de personages, omgeving, gevoelens en situaties zorgen voor een scherp visueel beeld tijdens het lezen.
Aan het einde van het tweede deel, "De gevallen koning", lezen we dat koning Cardan Jude erin heeft geluisd door met haar te trouwen en hem van zijn gehoorzaamheid plicht aan Jude te ontdoen. koning Cardan heeft Jude verraden en haar verbannen naar de mensenwereld. In dit deel leer je koning Cardan beter kennen. In de voorgaande boeken lees je steeds een klein beetje meer over Cardan zijn verleden, familie en opvoeding. In de verbannen koningin vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. koning Cardan is niet alleen een arrogant en lui van karakter maar kan ook liefhebben en laat op bepaalde momenten ook echt zijn afkeer zien naar geweld.
“Ik heb een groot deel van mijn leven mijn hart beschermd. Ik heb het zo goed beschermd dat ik me kon gedragen alsof ik er helemaal geen had. Zelfs nu is het een armoedig, door wormen aangevreten, obsceen ding. Maar het is van jou.’’
Van het begin tot einde barst het boek van de actie. Jude is ongelukkig in de mensenwereld. Op een dag staat haar tweelingzus Taryn onverwachts bij Jude voor de deur met een verzoek. Ze keert terug naar Elfhame maar niet als haar zelf. Ze keert terug als haar tweelingzus. Elfhame balanceert op het randje van oorlog. Zodra Jude terug is in Elfhame raakt ze verstrikt in een bloederig politiek conflict. Jude moet nu eens een voor altijd kiezen tussen haar ambitie voor macht en haar hart.
“Ik heb gehoord dat voor stervelingen verliefd worden veel wegheeft van angst.’’
Ook de limited edition uitgave van de verbannen koningin is een ware lust voor het oog. We hebben de kleuren goud en zilver al voor de snede gehad. Nu is de snede met een laagje brons bedekt. Ook deze uitgave is een hardcover. Net zoals in het eerste en tweede deel is de binnenzijden van de cover bedrukt met fanart en is er een landkaart van Elfhame te vinden.
Het einde is voor mij iets wat teleurstellend. Ik heb het gevoel dat het verhaal ineens in een snelvaart wordt afgerond. Ook vind ik enkele gebeurtenis iets wat te onwerkelijk wat voor mij gevoel, wat het verhaal afdoet. Nu denk je vast een fantasieboek TE onwerkelijk? Soms past een bepaalde gebeurtenis niet in het verhaallijn en dat was voor mij nu het geval. Het boek bevat exclusieve content wat een aangename toevoeging is.
Dit was het laatste deel van de Elfhame-trilogie maar niet getreurd fans. Holly Black laat ons niet te lang wachten op haar nieuwe boekenreeks, namelijk; Faerie-trilogie. Het eerste boek genaamd Water komt op 24 augustus 2021 uit en heeft ook een limited edition uitgave.
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 314