De huisarts bezorgt mij kippenvel.....

Boek2Musch 18 juni 2025
De half verborgen sleutel maakt de cover gelijk al geheimzinnig. De quote ‘Alleen zij weet wat er écht gebeurd is in het Zeeuwse dorp…’ versterkt dit enorm. De gele letters van de titel komen heel goed uit op de donkere achtergrond. Een ding is zeker, door deze geweldige cover trekt het boek de lezer zeker naar zich toe en dan is het nog niet eens duidelijk waar deze psychologische thriller overgaat…..

Het verhaal

Samen met haar zoontje Otis keert de gescheiden Inez terug naar haar Zeeuwse geboortestreek. In het dorp Diepenmeer heeft ze de mogelijkheid gekregen om een praktijk van een huisarts over te nemen. Inez vindt het fijn dat ze in de buurt van haar ouders komt te wonen. Eerder dan verwacht is haar zomervakantie voorbij en gaat Inez aan de slag met veel energie en motivatie in haar nieuwe praktijk. Samen met haar vaste waarnemer Thijs loopt alles al snel op rolletjes totdat er een aantal bewoners kort na elkaar onder verdachte omstandigheden komen te overlijden.

Inez vindt dit heel vreemd en samen met Thijs gaat ze op onderzoek uit. Ze willen weten wat er aan de hand is. Inez en Thijs gaan met een aantal dorpsbewoners in gesprek maar erg spraakzaam zijn ze niet. Het is net of ze Inez en Thijs niet vertrouwen…. Wanneer de dreiging toeneemt en het ook nog persoonlijk begint te worden, is Inez bang dat ze samen met Otis het onveilige dorp moet gaan verlaten.

Mijn mening

Regelmatig, eigenlijk kan ik wel zeggen best vaak, lees ik verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Dit keer mag ik van uitgeverij Harper Collins de psychologische thriller ‘De huisarts’ van Inge Spaan gaan recenseren. Door wat ik via de socials langs heb zien komen over haar vorige thriller, kijk ik reikhalzend uit om in deze thriller te beginnen!

Met de allereerste zin van de proloog heeft Inge Spaan me al te pakken. Ik denk onmiddellijk; Waaaat!? Het is een heel goed begin, die gevolgd wordt door hoofdstuk één (jaja hoe kan het ook anders haha). Gelijk komen er verschillende vragen bij mij op. Dit eerste hoofdstuk heeft namelijk als titel X.

Naast de verhaallijn van de mysterieuze X, is er naast de verhaallijnen van Inez en Thijs nog een verhaallijn, die van Helena. Ik kan wel zeggen dat wat het personage van Helena mee moet maken in ‘De huisarts’ huiveringwekkend is. Inge Spaan weet dit op zo’n ingenieuze wijze te verwoorden dat ik er eerst koud van word en daarna bezorgt het mij kippenvel.

De spanning weet de auteur goed op te bouwen en vast te houden. Af en toe is er een situatie waardoor het gevoel van onrust iets afneemt, alleen is dit maar voor heel even. Want onbewust is door de sluimerende dreiging de spanning continue aanwezig.
Inez heeft het daardoor niet makkelijk en maakt ze zich grote zorgen. Haar vastberadenheid om er achter te komen wat er aan de hand is siert haar.

Naast Inez is er ook een sterke bijpersonage, tenminste dat vind ik. En op enig moment merk ik dat die bijpersonage als gewiekste dader in mijn gedachten oppopt. Ik denk trouwens gelijk van dat zal toch niet…. Zal de auteur dit bewust zo in haar thriller hebben verwerkt om mij als lezer op het verkeerde been te zetten? Ik hou ervan. Die gedachte is trouwens maar van korte duur want het einde van het boek nadert en ik begin steeds sneller te lezen.

Na de ontknoping en het lezen van de laatste bladzijde sla ik het boek met een zucht dicht. ‘De huisarts’ was voor mij de eerste thriller die ik van Inge Spaan heb mogen recenseren en het smaakt beslist naar meer!

‘De huisarts’ krijgt van mij 4 vette sterren.

Meer recensies van Boek2Musch