Freia is een rollercoaster aan emoties

Boek2Musch 01 juni 2025
Cover

De cover van deze roman lijkt op een foto van een zelfgemaakt schilderij. Voorin het boek lees ik dat dit ook daadwerkelijk het geval is. Op het schilderij staat middenin de bergachtige natuur een camper. Wanneer ik het boek wat van mij afhoud komt het schilderij op de cover meer tot zijn recht. Na het lezen van de achterflap snap ik heel goed waarom ervoor dit schilderij is gekozen, het past precies bij het verhaal.

Het verhaal

Freia besluit, tot ieders verbazing, van de een op andere dag om alleen met de camper een reis te maken naar Noorwegen. Haar dochters Hanne en Guusje zijn stomverbaasd want hun moeder is niet zo van de impulsieve en spontane acties. En er alleen op uitgaan al helemaal niet. Ze dachten beide dat hun moeder na anderhalf jaar na het overlijden van hun vader weer een beetje tot leven kwam. Ze snappen niet waarom ze nu ineens op reis gaat en dan ook nog in haar eentje! Zou er iets aan de hand zijn? Wat zoekt Freia in Noorwegen? Of is ze voor iets op de vlucht?

Mijn mening

Annet Langedijk heeft mij enorm verrast met haar roman ‘Freia’. In het aangrijpende en ontroerende verhaal zijn onder andere delen van prachtige en gevoelige songteksten, spreuken en gedichten verwerkt. Fijn vind ik dat de auteur ervoor heeft gekozen om de Engelse gebruikte songteksten te vertalen naar het Nederlands.

Niet alleen de emoties van Freia maar ook die van Hanne en Guusje vind ik ontzettend goed uitgewerkt. Dit geldt ook voor het personage van boer Klaas met zijn nuchtere kijk op het leven en rake opmerkingen waarmee hij Freia wakker schudt….Mooi vind ik het dat Annet Langedijk actuele maatschappelijke onderwerpen heeft toegevoegd aan haar roman ‘Freia’. Tegenwoordig wordt er veel verwacht en makkelijk ver- en beoordeeld, het is daarom goed om soms even met de neus op de feiten te worden gedrukt. Het is goed om daar weer eens bij stil te staan en over na te denken.

De auteur heeft in haar roman de verschillende emoties zoals rouw, angst, genegenheid, boosheid, maatschappelijke en persoonlijke druk maar ook liefde op een aangrijpende en ontroerende kunstige wijze weten te verwoorden. De gevoelige gedichten van Freia en haar verhaal hebben veel emoties bij mij losgemaakt en mij in mijn ziel geraakt….

‘Freia’ krijgt van mij 5 sterren.

Meer recensies van Boek2Musch