De heftige psychologische thriller Adem blijft nasudderen in mijn hoofd (4,5 sterren)

Boek2Musch 11 juli 2025
Cover
‘Adem’ is het vierde deel in de thrillerserie van Anne Verelst. Ook voor dit deel is er weer een bijzondere opvallende cover bedacht. Een donker mannengezicht met daarom heen wat groenachtige en grijzige rook. Blaast de man die rook uit? Mijn aandacht voor ‘Adem’ is door de cover aangewakkerd!

Het verhaal
Op een gruwelijke en onverklaarbare wijze stikt een man. De hulpdiensten kunnen door de korte tijd waarin dit gebeurt niet op tijd ter plaatse zijn. Het blijft niet bij dit ene slachtoffer want zowel op een luchthaven als op een school stikken er mensen. De symptomen van deze twee omgekomen personen zijn gelijk aan het eerste slachtoffer. Anne Verelst en haar team krijgen al snel de opdracht om uit te zoeken wat er aan de hand is. Gaat het hier om een nieuw virus dat in Antwerpen ronddwaalt? Of is er sprake van een ander moordzuchtig iets of iemand die de stad onveilig maakt?

Het kost Anne en haar team vele uren nachtrust. Het aantal dodelijke slachtoffers neemt toe. Vanuit de politiek wordt de druk steeds verder opgevoerd, waardoor de spanningen oplopen. Anne is niet blij met inmenging vanuit die hoek. Duidelijk is dat er actie moet worden ondernomen om te voorkomen dat er paniek onder de Antwerpse bevolking uitbreekt. De stijging van de slachtoffers doet daar geen goed aan.

Naast dit alles worstelt Anne met een aantal persoonlijke zaken waardoor ze behoorlijk wordt uitgedaagd om ervoor te zorgen dat ze alles zowel voor haar werk als privé in goede banen leidt….

Mijn mening
Luc Vos heeft in dit vierde deel van de Anne Verelstserie actuele onderwerpen uitgebreid beschreven. Hij heeft dit op een wijze gedaan waardoor het realistisch overkomt. De hedendaagse maatschappelijke problemen ontbreken niet in de thriller ‘Adem’ en deze zijn zeker herkenbaar. Goed vind ik het dat de auteur de politieke druk, waar de politie mee te maken krijgt, goed naar voren heeft laten komen. Duidelijk is dat het niet makkelijk is om het hoofd koel te houden en controle te houden.

De auteur heeft in ‘Adem’ ten opzichte van deel drie, nog meer van de persoonlijke kant van Anne Verelst laten zien. Anne worstelt met een aantal persoonlijke zaken. De twijfels en onzekerheden die daarbij horen, laten de kwetsbare kant van Anne zien. De leden van het team zorgen en steunen elkaar goed ondanks dat het niet altijd peis en vree is. Door de manier waarop ze met elkaar omgaan is onderlinge samenwerking goed. Bij deze gruwelijke en adembenemende zaak weten ze elkaar goed aan te vullen.

Luc Vos heeft in ‘Adem’ twee verhaallijnen verwerkt. Natuurlijk een van Anne Verelst en haar team, waarbij (zoals hierboven al is aangegeven) naast het oplossen van deze angstaanjagende zaak persoonlijke zaken van Anne zijn verweven. Naast alle ellende met de bijbehorende emoties vind ik het fijn om te lezen dat er ook ruimte is voor mooie gevoelens.

De andere verhaallijn die wordt beschreven daar vertel ik verder niets over. Wel dat er een vreselijk onzichtbare en moordzuchtig … bij is betrokken. In ‘Adem’ is er ook een vrouwelijke bijpersonage die zich afschuwelijk gedraagt. Ik krijg echt gewoon de pest aan haar. Het is een egoïstische bitch.

Luc Vos heeft het Anne en haar team met deze ingewikkelde en complexe zaak behoorlijk lastig gemaakt. Door zijn boeiende en meelevende schrijfstijl en de goed gedoseerde afwisseling van de verhaallijnen, waarin de gedachten van verschillende personages cursief zijn toegevoegd, heeft de auteur ervoor gezorgd dat deze psychologische thriller in mijn hoofd blijft nasudderen…..

‘Adem’ krijgt van mij 4,5 sterren.

Meer recensies van Boek2Musch