Historisch, magisch en verrassend

Boekdine 05 september 2025
Het zigzagmeisje is het eerste deel van een nieuwe serie: de Brighton Mysteries. Het is altijd leuk om kennis te maken met een nieuwe serie, zeker als deze serie slinks begint met een vleugje goochelarij.

In Het zigzagmeisje volg je rechercheur Edgar Stephens die een wel heel morbide moordzaak moet oplossen: een meisje dat in drieën is gedeeld. Het lijkt een nabootsing van een bekende goocheltruc. Laat deze truc nu net bedacht zijn door een vriend en voormalig collega van Edgar: Max Mephisto. Samen hebben ze in de Tweede Wereldoorlog gediend als Magic Men, waarmee ze de vijand hebben geprobeerd te begoochelen. Ze besluiten weer samen te werken om de moordenaar te vinden.

Het zigzagmeisje heeft een knaller van een (bloederige) openingsscène. Het verhaal was hierna (gelukkig?) een stuk minder luguber. Het verhaal speelt zich af in een interessante en originele tijd voor een thriller: namelijk in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Dit historische tintje geeft het verhaal extra spanning en diepgang. En daarnaast is er natuurlijk de magische zweem van goochelarij. De scheidslijn tussen de raadsels bij een moordzaak en in de goochelarij is soms niet zo groot, blijkt maar uit dit verhaal. Ik vond dit een leuke en originele toevoeging. Ik ben daarom ook wel benieuwd of de rest van de serie: komen de Magic Men terug of zijn de verhalen zonder dit ingrediënt net zo intrigerend? Het einde van dit deel was voor mij in ieder geval een verrassing. En extra interessant aan dit eerste deel: in het dankwoord stond vermeld dat het een en ander is gebaseerd op waargebeurde situaties (van de auteur).

Voor liefhebbers van actiethrillers van Harlan Coben en historische thrillers van Jeroen Windmeijer.

Uitgeverij De Fontein, bedankt voor dit recensie-exemplaar! Dit heeft mijn mening uiteraard niet beïnvloed.

Meer recensies van Boekdine