Deel 2, een mooi vervolg in het mooiste en leukste restaurant!

Boeken.van.chayenne 25 september 2025
Het is deel 2 in de serie Het bosrestaurant.

Met Geluk als hoofdgerecht levert Marieke Douwes het tweede deel in haar serie Het bosrestaurant. Waar haar debuut al warmte en romantiek ademde, weet ze in dit vervolg opnieuw de lezer mee te nemen naar de vertrouwde en gemoedelijke sfeer van restaurant Oranjebloesem een plek waar eten, vriendschap en liefde samenkomen.

Hoofdpersonage is Nova, een alleenstaande moeder. Ze begint in restaurant Oranjebloesem, heeft een gecompliceerde relatie met haar ouders maar wordt opgenomen door het team en vaste gasten. Haar zoon Joey ontwikkelt een band met Matthijs, een boswachter. Nova voelt zich ook aangetrokken tot Matthijs, maar hij blijft op afstand.
Nova is een sympathieke hoofdpersoon die je als lezer gemakkelijk in je hart sluit. Haar onzekerheden en haar kracht als moeder maken haar geloofwaardig en herkenbaar. Joey zorgt voor luchtige en aandoenlijke momenten, terwijl Matthijs het klassieke ‘stille type’ vertegenwoordigt: betrouwbaar, zorgzaam, maar emotioneel gesloten.
In de Oranjebloessem gebeuren opeens vreemde dingen oa eten over datum en slechte recensies online.. maar wie heeft hier iets mee te maken? Iedereen is opeens verdacht….

Na het eerste deel was ik al enthousiast, dus mijn verwachtingen voor dit vervolg lagen hoog. Gelukkig kan ik niet anders zeggen dan dat dit verhaal opnieuw prachtig geschreven is. De schrijfstijl van Douwes is licht en toegankelijk, met precies genoeg emotie om je te raken zonder dat het zwaar wordt echt heel mooi gedaan.

In dit deel krijgt Nova als alleenstaande moeder de kans om zich verder te ontwikkelen, en juist haar bereidheid om anderen te helpen vond ik bijzonder inspirerend. Elkaar ondersteunen en over elkaar waken: wat zou de wereld mooier zijn als meer mensen dat deden.
De sfeer van het boek is ronduit hartverwarmend. Je ruikt de frisse boslucht, ziet het restaurant zo voor je, en voelt de hechte gemeenschap waar je als lezer even deel van uitmaakt. Daarbij voegt de subtiele spanning nét dat beetje extra toe, samen met de kleine, liefdevolle details die overal doorheen geweven zijn.
Kortom: ik heb er enorm van genoten. Zijn er toevallig nog vacatures bij Oranjebloesem?

Meer recensies van Boeken.van.chayenne

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!