Wauw, wat een geweldig debuut!
Het boek de win-winsituatie is het eerste boek van Jade Vening bij Harper Collins. Eerder schreef zij ‘Niet alleen met kerst’ een kerstverhaal. De win-winsituatie is wat mij betreft een waanzinnig debuut. Het verhaal is origineel, actueel als je kijkt naar de woningnood, humoristisch en bevat flink wat spicey momentjes. Heerlijke feelgood om te lezen op je favoriete leesplek en te blijven tot je hem uit hebt.
Jade heeft de personages Effie en Charlie echt vormgegeven in mijn hoofd. Ze beschrijft ze in detail en door het verhaal vanuit hen te lezen begrijp je hoe ze denken en wordt je meegenomen in hun wereld en manier van denken. En ook de omgeving weet ze zo beeldend te beschrijven dat ik de ruimtes zou kunnen tekenen, je ziet het echt voor je. Heel mooi ook hoe ze twee totaal verschillende personen bij elkaar kan brengen. En ook hoe zij actuele onderwerpen heeft verwerkt in het verhaal. Jade heeft een vlotte schrijfstijl en het boek leest makkelijk weg.
Het verhaal gaat over Effie, zijn werkt bij de IKEA maar zou graag als zelfstandige interieurstyliste aan de slag willen. Helaas gaat het relatie uit en moet ze opzoek naar nieuwe woonruimte wat als alleenstaande erg lastig is in Utrecht. Charlie zijn relatie is helaas ook gestrand en nu zit hij met een enorm klushuis, weinig budget en twee linkerhanden. Effie en Charlie kennen elkaar niet, maar tijdens een ontmoeting maken ze een deal. De deal is dat Effie een jaar lang gratis in het huis mag wonen met Charlie. Mits zij het huis ondertussen opknapt. En zoals het hoort in een feelgood loopt dit natuurlijk compleet anders dan verwacht.