Sprankelende betoverende feelgood roman
Leuk weetje; Marijke Vos mocht in een ver verleden blogs schrijven op de website van Life & Cooking, en daarmee is haar passie voor schrijven geboren. Daarnaast ging Marijke vijftien jaar geleden op excursie door de jungle, dankzij haar ervaringen aldaar ziet Het perfecte plaatje nu het daglicht.
Het perfecte plaatje bestaat uit 40 hoofdstukken die opgedeeld zijn in 7 dagen. Het verhaal wordt verteld vanuit hoofdpersonage Babs en gaat van start met een sprankelende grappige proloog waarmee ze direct de toon voor het verhaal weet te zetten.
Marijke Vos heeft een hedendaagse beeldende schrijfstijl die zo hilarisch is dat je bijna geen pauze krijgt tussen het lachen door, daarnaast weet ze ook de gevoelige snaar te raken, kortom de ideale mix, waardoor je door blijft lezen.
'Een spirituele... safari? Wat moet ik daar in hemelsnaam bij voorstellen? Giraffen in zweethutten? Olifanten in yogaleggings?'
In Het perfecte plaatje maken we kennis met feelgoodauteur Babs Bastiaans.
'Wat betekent dat in vredesnaam, diep naar jezelf kijken?
Heb ik een colonscopie nodig?'
Babs is al jarenlang auteur bij uitgeverij Love Publishing. De deal is zo simpel als water uit de kraan; zij schrijft, hun brengen haar boek uit en zo gaat het al een eeuwigheid naar ieders volle tevredenheid. Maar daar komt nu verandering in. Tijdens het inleveren van haar manuscript heeft Donna, haar redacteur een onverwachte mededeling, die nogal rauw op haar dak valt. Ze wijst haar nieuwe boekenkindje keihard af en is niet voor rede vatbaar. Wanneer zelfs herschrijven niet meer tot de mogelijkheden behoort weet je dat het serieus is.
'Het is alsof met elk woord een bankschroef een stukje verder wordt aangedraaid.'
Een jaar bloed, zweet en tranen gebundeld tot een nutteloze stapel papier, allemaal voor niets. Teruglopende cijfers en veranderende wensen, lezeressen van nu zitten niet meer te wachten op de perfecte man, zij willen bierbuiken en sokken in sandalen types. Babs is het er volstrekt mee oneens, wat is dit nu weer voor onzin? Haar concept werkt toch gewoon? Haar boeken scoren goed, haar lezers willen toch juist wegdromen bij de perfecte man, toch? Laat Donna lekker iemand anders lastig gaan vallen met haar gedoe zodat zij rustig verder kan schrijven. Dit past absoluut in haar plaatje, is dit een grap? Maar de boodschap is duidelijk het roer moet om, of ze nu wil of niet, Donna is onverbiddelijk. Het verhaal moet verfrissend en vernieuwend zijn. Het is tijd om in het diepe te springen en een nieuwe weg in te slaan.
'Donna. Ik weet niet aan wiens zoutlamp je nu weer hebt gelikt, maar...'
En waar kan dat beter dan in de jungle van Bolivia? Donna heeft haar grandioze idee al helemaal uitgewerkt en heeft alle geloof in Babs, nu zij zelf nog. Een spirituele safari in de rimboe voor een zentastische week op zoek naar zichzelf. Ze kan het niet geloven, ze is zichzelf geeneens kwijt. Zo levert ze haar manuscript in en drie weken later zit ze met forse tegenzin op het vliegtuig naar Bolivia. Alles voor haar fans, het tevreden stellen van Donna en het behoud van haar carrière.
'Je weet wel, onder andere die ene voorspelbare en clichématige, waar jij zo lekker bij in slaap valt.'
Diep in de jungle in de overweldigende natuur vol wilde dieren, overlevend onder primitieve omstandigheden in de bloedhitte, komt ze zichzelf genadeloos tegen en haalt diep weggestopte herinneringen naar boven. De confrontatie met de pijnlijke ongefilterde waarheid raakt haar tot in het diepst van haar kern. Het beeld van Emma heeft zich op haar netvlies genesteld en gaat er niet meer vanaf. Zijn haar boeken echt zo slaapverwekkend, clichématig en voorspelbaar? Zijn haar verhalen op? En is het slechts een kwestie van haar tijd uitzitten voor ze weer terug naar huis mag?
'Op ieder potje past een deksel. Als het de juiste is, dan weet je het. En sommige mensen zijn als Tupperware, daar passen heel veel deksels op.'
Zelf heeft Babs haar Mr. Perfect nog altijd niet gevonden, hoe kan ze schrijven over de liefde als niemand aan haar beruchte eisenlijst kan voldoen en ze haar passende deksel nog niet is tegengekomen? Tot ze haar zelf geboetseerde droomman in levende lijve ontmoet, is hij haar ideale man? Lukt het haar om haar mojo op het kleine stukje paradijs op aarde weer terug te vinden en een magisch nieuw begin te creëren?
'Nouja, zo’n man bestaat niet echt, ze vinken nooit álle hokjes aan. Ze blijven in the end toch... tja, gewoon mannen.'
Het perfecte plaatje is mijn eerste kennismaking met Marijke Vos en die smaakt zeker naar meer, dat komt mooi uit want er staan behoorlijk wat boeken van haar hand in mijn kasten te wachten om gelezen te worden. Wat een super origineel en ontzettend vermakelijk verhaal is dit, echt heerlijk. Humor gecombineerd met een gevoelige snaar. Vol hilarische scenes waarin we van grap naar grap gaan en je amper tijd krijgt om adem te halen tussen het lachen door. Verrassing na verrassing. Ik kon niet meer stoppen met lachen om Emma de boekslaper, om te gillen zo grappig. Maar ook vol magische, mooie en ontroerende momenten en enerverende ontwikkelingen en inzichten. Vos weet op doordachte wijze gevoelige thematiek door het verhaal heen te verweven. Ze beschikt over een zeer rijkelijke fantasie waaruit de meest grappige scènes tevoorschijn worden getoverd. De verhaallijnen zijn prachtig uitgewerkt, waarbij ze een hedendaagse hippe manier van schrijven hanteert, en karakteristieke personages weet neer te zetten. Jane uit de jungle Babs, een ingedutte romanschrijfster met haar verknipte beeld van de liefde, op zoek naar inspiratie in de jungle van Bolivia. Spirituele Donna. Emma de boekslaper. Marina, de kleine kenau, Juan en Ananda de retraite leidster. Lieve Fia en de in raadsel pratende alwetende Ed. Tantrameesters Tony en Lila. Outsider Brent met zijn verschoten pet, een rare snuiter die zich distantieert van de groep en zo zijn eigen redenen heeft om mee te gaan op de jungletour. En tenslotte Jungle-expert Marco, haar eigen Tarzan; de real live versie van de perfecte man. Een sprankelend verhaal over je blik verruimen en nieuwe wegen inslaan, voelen, leven en vergeving, loslaten en tweede kansen, de liefde en acceptatie. Maar ook over spiritualiteit, waar Vos op geheel eigenzinnige wijze de draak mee steekt, alle chakra's komen aan bod, met een heleboel sarcastische humor.
Met Het perfecte plaatje heeft Marijke Vos een sprankelende feelgood roman neergezet. Waarmee ze laat zien dat ze beschikt over een hoop fantasie en een hippe moderne manier van schrijven. Waaruit een hedendaags vermakelijk verhaal met originele prachtig uitgewerkte verhaallijnen en karakteristieke personages, is ontstaan. Wat resulteert in een super hilarisch verhaal met heel veel sarcastische humor, maar niet zonder de gevoelige snaar te raken. Verrassing naar verrassing, vol magische, mooie, ontroerende en gevoelige momenten en enerverende ontwikkelingen en inzichten. Een betoverend verhaal over je blik verruimen en nieuwe wegen inslaan, voelen, leven en vergeving, loslaten en tweede kansen, de liefde en acceptatie.
'Het perfecte plaatje, sprankelende betoverende feelgood roman. Vol hilariteit van verrassing naar verrassing en magische, mooie, ontroerende gevoelige momenten en enerverende ontwikkelingen. Zal Babs haar mojo hervinden? Haar contract weten te redden? En haar perfecte plaatje voltooien? Aanrader!'
★★★★1/2
In Het perfecte plaatje maken we kennis met feelgoodauteur Babs Bastiaans.
'Wat betekent dat in vredesnaam, diep naar jezelf kijken?
Heb ik een colonscopie nodig?'
'Donna. Ik weet niet aan wiens zoutlamp je nu weer hebt gelikt, maar...'