Krachtige actuele thriller met maatschappelijke insteek

Het is een jaar met een bijzondere mijlpaal voor Marelle Boersma, ze viert namelijk haar twintigjarige jubileum als auteur. Haar nieuwste thriller Modelmoord is haar eenentwintigste boek en er zitten nog heel veel verhaalideeën in haar brein te wachten om met de wereld gedeeld te worden. Speciaal voor de release organiseren uitgeverij De Crime Compagnie en Marelle een blogtour en vandaag is het mijn beurt om met jullie te delen wat ik ervan vind...

Modelmoord heeft een knalroze en zeer opvallende cover en de hoofdstukken zijn verdeeld over de dagen zaterdag tot en met donderdag en speelt zich daarnaast af in wisselende tijdspanne waarin we geregeld terugblikken naar het verleden. Het verhaal is geschreven vanuit hoofdpersonages Bo, Nick en Rachel. En gaat van start met een sprankelende proloog waarin het bedrukkende angstige voorgevoel van Bo onder de huid van de lezer kruipt.

Marelle Boersma heeft een boeiende beeldende schrijfstijl die ontzettend meeslepend is. De mysterieuze ondertoon en de onheilspellende dreiging zijn heel inlevend beschreven waardoor de onderhuidse spanning zich steeds verder opbouwt, wat resulteert in dat je blijft lezen.

'Het gaat niet om de waarheid, het gaat om wat je kunt bewijzen.'

In Modelmoord maken we kennis met Bo (26) en Nick Kaptein (39).

'Ik ben ervan overtuigd dat jij heel groot gaat worden. Tot morgen?'

Een bijzondere ontmoeting in Utrecht bijna tien jaar geleden veranderd het leven van Bo Kaptein voorgoed, als haar pad dat van modelscout Alain Luciano kruist. Hij voorspelde een grootste carrière voor haar en nodigde haar uit voor een shoot bij zijn modellenbureau AL- Models. Dit was haar teken, Bo heeft al haar plannen overboord gegooid en inmiddels is ze niet meer weg te denken uit de modellenwereld.

'De Middellandse Zee ligt als een azuurblauwe spiegel voor me, waarin de zon haar laatste stralen laat reflecteren.'

Bo reisde de wereld over en vijf jaar geleden bracht de liefde haar naar het veelzijdige eiland Malta, waar ze trouwde met de charmante duikinstructeur, Nick. Samen leven ze een leven in luxe en weelde. Als gewild model met een indrukwekkende portfolio heeft ze een ijzeren regime. In een wereld waarin je zo goed bent als je laatste shoot, waarin de concurrentie moordend is, is het leven een voortdurend gevecht, altijd opletten en nooit eens onbevangen genieten, alles voor haar modellenbestaan.

'De oude huizen ogen somber; de dorpen die ik passeer zien er triest uit nu de zon het laat afweten. Het lijkt wel alsof het eiland mijn gemoedsrust weerspiegelt.'

Ooit waren ze stapelverliefd, maar de barsten in hun sprookjeshuwelijk breiden zich steeds verder uit, waardoor er een stille oorlog is ontstaan. Nick neemt het niet zo nauw met de huwelijkse trouw, waardoor het niet enkel meer bij de roddels die er rondgaan, blijft. Modekoning Alain is streng en maatje gratenpakhuis is een vereiste. Bo bezwijkt onder de druk van deze absurde eisen en zet haar leven op het spel door haar heil te zoeken in een omstreden afslankmiddel.

'Er gaat iets vreselijks gebeuren. Ik voel het aan alles.'

Bo heeft een naar voorgevoel, maar kan niet van het feest op het modellenbureau van hun gewaardeerde vriend, wegblijven. De spanningen op het luxueuze feest zijn om te snijden. Haat, nijd en afgunst en elkaar het licht in de ogen niet gunnen in de keiharde modellenwereld. Waar de modellencode staat voor doen alsof in een nep wereld vol beauty en glamour, waarin je doet alsof je elkaar mag, terwijl je in werkelijkheid elkaars bloed wel kunt drinken.

'Dan zak ik onderuit en staar naar de maan, die in een inktzwarte hemel omringd wordt door talrijke heldere sterren.'

Te midden van het feestgedruis veranderd haar liefde voor Nick in slechts een paar tellen in haat wanneer hij haar bedriegt met haar allergrootste concurrent. Wanneer de jonge vrouw enige tijdje later levenloos wordt aangetroffen start de politie een onderzoek naar haar dood. Een misdaad in de modellenwereld? Weet Bo hier meer van? Is het antwoord te vinden in de catacomben van haar geheugen? Of moet ze vrezen voor haar leven en gaat ze een ritje naar de ondergang tegemoet? Eén ding is zeker haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

'We hebben niets te verbergen, alleen maar te winnen.'

Eenentwintig boeken en still going strong, wauw. Marelle was al ver op weg met het schrijven van haar nieuwste thriller toen een omstreden medicijn volop in de picture kwam te staan, waardoor alles samenviel; haar drijfveer om te schrijven over maatschappelijke misstanden en het verhaal wat ze van plan was te schrijven. Dit gaf haar net het laatste zetje waarna ze op zoek was. Ze schrapte minstens 30000 woorden en begon opnieuw. Het resultaat is subliem. Waarmee ze de duistere kant het modellenbestaan belicht. Zoals altijd bleek de werkelijkheid nog erger dan ze zich ooit had kunnen bedenken.

Ik geniet altijd van de thrillers van Marelle, heerlijk hoe zij maatschappelijk misstanden een rol laat spelen in haar verhalen. In Modelmoord is dat dus de duistere grimmige kant van de modellenwereld, een wereld vol zogenaamde perfectie, een schijnwereld, waarin men absurde eisen aan modellen stelt, met gevaar voor hun gezondheid en levens en waarmee ook voor onze opgroeiende jeugd verkeerde signalen worden afgegeven, het is namelijk niet normaal om jezelf uit te hongeren of je leven op het spel te zetten voor je carrière. Het is haar wederom uitstekend gelukt om fictie te combineren met de harde werkelijkheid, waardoor ze weer een dijk van een thriller heeft neergezet, waarvan ik ontzettend heb genoten.

Marelle combineert goed uitgewerkte verhaallijnen met een interessante insteek en haakt in op de gevaren van een populair maar omstreden afslankmiddel, het befaamde wondermiddel, waarmee ze een zeer actueel verhaal heeft geschreven. Het zijn niet enkel romans of non fictie verhalen die ons kunnen waarschuwen voor dergelijke gevaren. Ze geeft het verhaal een vleugje spiritualiteit, het onderbuikgevoel, gevoel is alles maar soms niet te verklaren. En heeft zich uitstekend ingeleefd in de personages. Hoe ver ga jij om je ultieme doel te bereiken? In het leven van hoofdpersonage Bo draait alles in haar leven om haar modellenbestaan en schoonheid, daarvoor moet alles wijken. Kilo’s, grammen en een meetlint, alles voor het perfecte figuur en het ideaal plaatje, waarbij alle realiteit uit het oog wordt verloren. Bij haar zwerfkatten - die ze stuk voor stuk een huis biedt - voelt ze zich pas echt thuis. Haar huwelijk met duikinstructeur Nick staat onder hoogspanning, de tijden waarin ze tot over hun oren verliefd op elkaar waren lijken tot het verleden te behoren, wat een kartelrandje aan haar geluk teweegbrengt. Het verhaal is gehuld in veel drama, seems like de modellenwereld en ademt dramatiek en weerzin. De kille vijandige sfeer en alles verterende haat en jaloezie is voelbaar. Waarbij Boersma met een fijn oog de prachtige onderwaterwereld schetst.

Lust, macht, leugens, geheimen, en misleiding in alle facetten. Terwijl de verdenkingen in deze complexe puzzel over en weer gaan, wordt de lezer op scherp gezet, iedereen is een potentiële dader. Bo, Nick, Joyce of toch iemand anders? Wie is er schuldig en wie onschuldig? Dat blijft spannend tot de laatste minuut. Met een naargeestige sfeer, vol ontwikkelingen wordt een onderhuidse spanning gecreëerd die zich steeds verder uitbouwt, de cliffhangers aan de hoofdstukeindes geven hiervoor een extra dimensie. Zo wordt er toegewerkt met een verbazingwekkende wending naar een spannende climax met de pijnlijke waarheid.

Met Modelmoord heeft Marelle Boersma een krachtige actuele thriller met een maatschappelijke thema neergezet. Waarbij ze fictie combineert met de harde werkelijkheid en daarmee weer een dijk van een thriller heeft neergezet. Het leed in de modellenwereld waarbij men streeft naar een zogenaamde perfectie die niet bestaat. Waarbij ze een omstreden medicijn in de schijnwerpers plaatst. Met goed uitgewerkte verhaallijnen met een interessante insteek gehuld in een vleugje spiritualiteit. Sterke karakters met veel gevoel voor drama. Vol haat, jaloezie en vijandigheid. Lust, macht, leugens, geheimen en misleiding in alle facetten. En complexe puzzel rijk aan ontwikkelingen waarbij de verdenkingen over en weer vallen. Met een zinderende opbouwende onderhuidse spanning, verbazingwekkende wending en een spannende climax met de pijnlijke waarheid. Ik heb er ontzettend van genoten en kijk uit naar het volgende werk van Marelle Boersma.

'Modelmoord, krachtige actuele thriller met maatschappelijke insteek. Complexe puzzel vol lust, macht, leugens, geheimen en misleiding in alle facetten. Schuldig of onschuldig? Ligt het antwoord verborgen in de catacomben van haar geheugen? Aanrader!'

Meer recensies van Boekverslaafde