Actuele en verrassende eco-thriller

Journaliste en wereldverbeteraar Lara reist in opdracht van een organisatie af naar het Amazonegebied in Brazilië, om daar samen met een collega en een gids onderzoek te doen naar een project voor inheemse stammen. Maar de stam lijkt niet op hun komt te zitten wachten. Wanneer Lara iets ontdekt dat zowel het regenwoud als de stam in gevaar brengt, ontstaat er een angstaanjagend kat-en-muisspel en moet ze de waarheid boven tafel krijgen voor het te laat is.

Ontworteling is de tweede eco-thriller met Lara in de hoofdrol. We zijn een paar jaar verder en Lara wordt gevraagd onderzoek in Brazilië te doen. Maar kan ze zich ook houden aan haar belofte om zich alleen te richten op het onderzoek?

Direct vanaf het eerste hoofdstuk word je meegenomen in het verhaal, waarbij de kennismaking met een oude vrouw uit de stam en haar voodoo-rituelen direct voor spanning zorgen. En ook dit keer weet Janine Keijser de lezer mee te nemen in een voor velen ongetwijfeld redelijk onbekende wereld: ontbossing en soja-teelt in het Amazonegebied en de impact daarvan op mens en milieu. Met haar beeldende schrijfstijl weet ze de locatie tot leven te laten komen en bevind je je zelf ook in het warme regenwoud (terwijl ik het las in een ijskoude setting). De thema's zetten je aan het denken en weten je te raken, zeker nu de ontbossing in de Amazone, voor nota bene de klimaattop, weer volop in het nieuws is.

De spanning bouwt zich naar mate het verhaal vordert steeds verder op en met diverse plottwists blijft het verhaal verrassen. Je leert de belangrijkste personages vrij goed kennen en leeft mee met de situatie daar. Naast Lara's onderzoek kijk je ook mee naar haar eigen strijd, niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal. De onderliggende thema's van o.a. rouw en loslaten geven het verhaal een mooie diepere laag en Lara moet haar diepste angsten onder ogen komen.

Het is, net als in Beproevingen, duidelijk te lezen dat de auteur gedegen onderzoek heeft gedaan, waardoor ontworteling weer een geslaagde eco-thriller is die je met de neus op de feiten drukt!

Meer recensies van Books and Scribbles