13 augustus 2019
Wat Rood Was is de debuut roman van Rosie Price, ‘een van dé debuten van 2019’ staat op de achterflap tussen de lovende kritieken. A big name to live up to, zullen we maar zeggen!

Dit boek van net 300 bladzijdes begint met de ontmoeting tussen Max Rippon en Katie Quailie, een ontmoeting midden in de nacht waarbij Max in alleen zijn handdoek voor de deur van haar universiteitskamer verschijnt. Het blijkt de start van een onwaarschijnlijke maar diepe vriendschap. De eerste 50 bladzijdes geven de lezer een kijkje in het ontstaan van deze relatie en hoe de twee, echt alleen vrienden, steeds meer naar elkaar groeien door de jaren heen.

Katie kent alleen haar alleenstaande moeder, Max komt uit een groter gezin. Rijk, bekend maar er blijken onder de oppervlakte veel schroeven los te liggen bij de familie. Een oom die kampt met een verslaving, komt in de eerste pagina’s al naar voren. En als lezer weet je dat in deze familie nog meer zal gebeuren, met angst sla je de pagina’s om tot we op die ene avond terecht komen.
Katie wordt het slachtoffer van een incident wat de loop van haar leven zal veranderen. En daarbij de familie Rippon. Want hoe ga je verder als je verkracht wordt door een familielid van je beste vriend?

“Hij was boos: boos dat de wereld niet zo prettig was als ze hem hadden doen geloven, boos dat problemen zich niet vanzelf oplosten, boos dat hij een enkele keer moest ingrijpen om iets tot een goed einde te brengen.”

Het hele boek voelt als een spanningsboog die alleen maar intenser wordt, de al losse schroeven wankelen en dit boek voelt bijna te kort voor wat Rosie Price qua thema’s in Wat Rood Was probeert te stoppen. Overrompeld is misschien een dooddoener van een woord, maar dat was ik na het lezen van dit boek.

Wat rood was is een boek over trauma, recent en in het verleden. Een boek over de grenzen van vriendschappen en loyaliteit naar je familie.

Een van de debuten van 2019? In potentieel voor deze schrijfster ben ik het daar helemaal mee eens. Ik wacht met smart op het volgende boek van Rosie Price.

Meer recensies van