Wauw prachtig boek
“Als je een dader in de ogen kunt kijken zonder haat in je hart, verbreek je zijn macht over jou”
Als verrassing mocht ik alvast een vooruitleesexemplaar ontvangen van het nieuwste boek van Angelique Haak, dat op 25 november in de winkels ligt. Wat een geluk dat ik dit verhaal nu al heb kunnen lezen! En geloof me: dit boek moet je aanschaffen zodra het verschijnt. Het is een fantastische thriller die je van de eerste tot de laatste pagina op het puntje van je stoel houdt. Ik weet zeker dat je, net als ik, volledig verkocht zult zijn. Het verhaal heeft me diep geraakt en ik ben er nog steeds helemaal ondersteboven van.
Bij het boek zat een briefje met informatie m.b.t. femicide. In Nederland wordt gemiddeld elke acht dagen een vrouw vermoord door haar partner, ex-partner of familielid. Dit is een schokkend gegeven maar ook de keiharde realiteit achter deze thriller. Er wordt door Angelique informatie gegeven over het schrijfproces wat soms heel heftig was door de bizarre feiten en cijfers rondom dit thema.
Het verhaal wisselt tussen de perspectieven van de zussen Claire en Demi en is opgebouwd uit drie delen. Ze groeien op in een huis waar niets is wat het lijkt. Hun vader Frank mishandelt hun moeder en houdt het hele gezin in zijn greep. In die duistere momenten zoeken de meisjes steun bij elkaar. Om even te ontsnappen bedenken ze het vlinderspel, waarbij ze zich voorstellen dat ze kunnen wegvliegen.
Claire houdt zich vast aan één belofte: zodra ze achttien is, gaat ze weg. Ze wil Demi meenemen, maar die weigert hun moeder alleen achter te laten. Jaren later is Claire freelance journalist. Ze luistert naar de bijzondere verhalen van anderen, maar haar eigen emoties weet ze nooit echt in haar werk te leggen. Haar verleden heeft haar hard gemaakt; ze wil altijd de sterke zijn en laat mannen niet snel de overhand nemen.
Dan komt Demi met nieuws dat Claire’s wereld op zijn kop zet. Is haar zus nog wel veilig thuis? Of dreigt er opnieuw een man te zijn die hetzelfde patroon van pijn en angst in hun levens brengt?
Dit is mijn eerste boek wat ik van deze auteur heb gelezen en wow, wat heeft deze een indruk gemaakt. Dit is een realistisch thema wat vaak achter gesloten deuren gebeurd. Het heeft me een kijkje gegeven in het leven van de slachtoffers waarbij het me emotioneel geraakt heeft. Ik kan me niet herinneren dat een boek me zo heeft achtervolgd tot in mijn dromen. Wat is dit mooi verteld en beschreven, het is een samenhangend verhaal dat je diep in je greep houdt. Wat een mooie en bijzondere hoofdpersonages die ik in mijn hart gesloten heb. 5 sterren is eigenlijk veel te weinig wat je aan zo’n boek kan geven. Zelfs tijdens het schrijven van deze recensie heb ik constant kippenvel en dat is wel bijzonder.