Prachtig en indrukwekkend boek

Bookstagram_byilse 03 februari 2026
Vanaf het moment dat ik wist waar dit boek over ging voelde ik al dat het me diep zou raken. En dat deed het ook, tot de allerlaatste bladzijde zat ik met tranen in mijn ogen. Wat een intens, ontroerend en prachtig verhaal. Jesse en Alex hebben een blijvende plek in mijn hart gekregen. Dankjewel voor dit bijzondere recensie-exemplaar @harpercollins_holland @heathermorrisauthor

De vijftienjarige Jesse is ongeneeslijk ziek door leukemie. Na een beenmergtransplantatie die wordt afgestoten, weten ze dat genezing er niet meer in zit en dat het einde nadert. Haar vader kan dit niet accepteren en reageert zijn verdriet en machteloosheid af met boosheid, terwijl haar moeder Mandy en haar jongere broertje Sam haar lot wel onder ogen zien en Jesse onvoorwaardelijk steunen.

Jesse heeft nog één grote wens, een video maken waarin haar herinneringen vastgelegd worden zodat ze kan blijven voortleven in beelden. Via maatschappelijk werkster Kelly wordt ‘Vervul een Wens’ ingeschakeld en zo komt Alex in haar leven. Hij werkt bij TriOptic Studios en zou haar droom kunnen realiseren. Alex is een gesloten man die het lastig vindt om contact te maken mede door zijn jeugd in verschillende pleeggezinnen. Toch raakt Jesse hem meteen en voelt hij zich sterk met haar verbonden. De vraag is of hij het voor elkaar krijgt om haar wens werkelijkheid te laten worden.

Het onderwerp is zwaar maar wordt met veel warmte en respect verteld. De emoties van elk gezinslid voelen herkenbaar, vooral het verschil in hoe iedereen met het naderende afscheid omgaat. Dit maakt het verhaal extra aangrijpend. Jesse is een krachtig en liefdevol personage, haar laatste wens geeft het verhaal iets hoopvols ondanks het verdriet. De band die langzaam ontstaat tussen Jesse en Alex is kwetsbaar en puur en brengt een mooie zachtheid in het verhaal.

Ook Alex zijn achtergrond en zijn moeite met mensen zijn geloofwaardig uitgewerkt en vormen een sterke tegenhanger van Jesse’s openheid. Het is prachtig om te zien hoe de vriendschap is ontstaan tussen haar, Amy en de jongens Ryan en Luke omdat ze dezelfde ervaringen delen. Het verhaal is emotioneel maar nooit overdreven sentimenteel, juist door de kleine momenten komt het hard binnen. Een boek dat je stil achterlaat, dat je raakt en nog lang in je gedachten blijft hangen.

Meer recensies van Bookstagram_byilse

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.