Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een verhaal over het maken van keuzes

Carmen Ploeg 17 februari 2022

Je bent 16 jaar en je ontdekt dat je zwanger bent. Van je ex die je al lange tijd niet meer hebt willen spreken aangezien hij ook met een ander meisje heeft gezoend. Dit is wat Feline overkomt in de novelle Ongewenst van Marlies Slegers. Een lastige keuze volgt. Maar voor een verhaal dat over een belangrijke keuze gaat, wordt de besluitvorming helaas niet erg toegelicht.

Feline ontdekt op 16-jarige leeftijd iets wat bijna geen enkele 16-jarige wil ontdekken: ze is zwanger. Meteen schieten alle rampscenario’s door haar hoofd. Haar leven is voorgoed voorbij. Ze kan niet meer studeren. Ze kan nooit meer naar een feestje gaan. Ze moet het kind helemaal alleen opvoeden. Haar eerste ingeving is dan ook dat ze meteen een abortus wilt laten uitvoeren en dat ze dit niet aan haar ex en zeker niet aan haar ouders wilt vertellen.

Wat volgt is het proces waarin Feline ontdekt wat er moet gebeuren voordat ze een abortus kan ondergaan. De stap naar de dokter, die haar alle mogelijkheden vertelt. De wachttijd, die voor Feline veels te lang duurt. En het regelen van vervoer naar de kliniek. Slegers beschrijft dit proces netjes en duidelijk. Zonder oordeel of mening worden alle stappen afgegaan. Het is fijn dat dit boek de lezer niet probeert te beïnvloeden. Alle opties zijn valide opties, van de baby houden, tot laten adopteren of laten weghalen. Slegers schrijft makkelijk en als lezer word je helemaal in het hoofd van Feline gezogen. De paniek die Feline voelt ga je als lezer haast ook voelen. Dat is mooi gedaan.

Zodra Feline haar twee beste vrienden vertelt dat ze zwanger is, begint ze te twijfelen over haar keuzes. Zo wil Feline niet aan haar ex Milan vertellen dat ze zwanger van hem is. Maar daar zijn haar vrienden het niet mee eens. Feline wordt meegesleurd in de emoties van haar omgeving, waardoor haar eerste keuze voor de abortus niet meer zo logisch lijkt.

Het verhaal begint sterk. Feline is in paniek en ze wil meer één ding. Het moet weg. Dit wordt heel realistisch neergezet. Je voelt helemaal mee met Feline en de lastige keuze die ze moet maken. De keuze wordt nog lastiger zodra haar omgeving zich ermee begint te bemoeien. Feline wil namelijk niemand teleurstellen. Als lezer kun je goed meeleven met haar twijfels. Helaas wordt er in het verhaal geknipt zodra ze haar beslissing neemt. Het verhaal springt iets vooruit in de tijd en als lezer weet je even niet wat ze heeft besloten. Een cliffhanger halverwege het verhaal. Duidelijk een manier om spanning in het verhaal te brengen.

Dit is jammer, want die spanning blijft maar twee pagina’s bewaard. Dan was het zoveel interessanter geweest om haar gedachtegang te volgen die tot haar keuze hebben geleid. Helaas volgt daarna opnieuw een sprong in de tijd. Wat de diepgang verder onderuit haalt. Want door het verhaal zo op te bouwen zijn eigenlijk alle belangrijke momenten waarop Feline een belangrijk besluit neemt weggehaald. En zijn deze momenten alleen achteraf samengevat. Hierdoor is het lastiger om nog met Feline mee te kunnen voelen. Je mist de reden waarom ze kiest om het kind wel of niet te houden.

Ongewenst is een toegankelijk verhaal over een lastig onderwerp. De novelle heeft een sterke eerste helft, maar het verhaal verslapt daarna door de verschillende tijdsprongen. Zodra die afstand tussen lezer en Feline is ontstaan, komt de band tussen lezer en hoofdpersonage eigenlijk niet meer terug. De novelle heeft zeker een interessant thema en de tekst is vlot en makkelijk te lezen. Maar bij een verhaal dat over een lastige keuze gaat, mist het op dat gebied toch net de diepgang.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Carmen Ploeg

Gesponsord

Leen (27) zit gevangen in een kelder. Pas als hij zelf begrijpt waarom, zal zijn moeder hem vrijlaten. Literaire thriller. Spannend en aangrijpend. Vakantietip!

Stemmen laat de kracht van taal laat zien. Bijzonder knap hoe Boekwijt erin slaagt warmte en kou en hoop en verdriet in enkele zinnen te vangen.