De laatste ochtend, maar voor wie?

Caroleest 09 juli 2025
Het verhaal:
In de metro van Oslo brengt een vrouw om 09.07 uur een bomvest op haar lichaam tot ontploffing. De politie tast in het duister. Op de keukentafel van de vrouw uit de metro vinden rechercheurs Munch en Krüger drie voorwerpen: een klein figuurtje van een trol, een figuurtje van een lynx met zijn oor geel geverfd en een boek over de Amerikaanse geschiedenis. De echte dader achter de aanslag speelt met ze en lijkt ze aanwijzingen te geven over wat er gaat gebeuren. Ondanks Mia’s eerste inzichten lukt het niet om een volgende explosie te stoppen, op dezelfde tijd als de dag ervoor gaat er weer een bom af. De jacht is geopend en Munch & Krüger hebben 24 uur om de terrorist te vinden, voordat hij weer kan toeslaan.

Samen met de LS Thriller Leesclub mocht ik De laatste ochtend van Samuel Bjørk lezen. Dit was voor mij het eerste boek van deze auteur en ik kan wel zeggen dat het niet de laatste zal zijn.

Het verhaal begint meteen al spannend, in de metro zit een vrouw met een bomvest, en om precies 09.07 uur komt dit tot ontploffing. En dit zou pas het eerste slachtoffer zijn. Vanaf daar stond mijn nieuwsgierigheid en wantrouwen gelijk op de hoogste stand.

De personages zijn goed uitgewerkt en een goed duo bestaat uit twee tegenpolen en/of die elkaar aanvullen. Dat is ook zeker hier een feit. Ik heb genoten van de interactie tussen Holger Munch en Mia Kruger. Maar ook Jessica vond ik geweldig neergezet. De eigenwijze, stoere soms een beetje naïeve journaliste.

De schrijfstijl van Bjørk is vlot en krachtig, door de korte hoofdstukken vlieg je zo door het verhaal heen. De spanning is vanaf het begin aanwezig en blijft voortsudderen met af en toe een uitschieter. De mega ontknoping aan het einde had ik deels verwacht maar hoe het uiteindelijk in elkaar zat was voor mij ook een verrassing.

De laatste ochtend is een Scandinavische thriller met een goede spanningsboog waardoor je het hele verhaal alert bent. Een mega dikke aanrader voor thriller liefhebbers.

Bedankt LS Thriller Leesclub en LS Uitgever.

Meer recensies van Caroleest