Slapeloos
We volgen de viertienjarige Marsi, die al een tijdje aan het schrijven is met haar geheime penvriend. Alleen schrijft ze niet onder haar eigen naam, maar onder die van haar oudere zus Stina. Wanneer ze op 17 november 1967 hem voor het eerst in het geheim gaat ontmoeten, loopt alles anders dan geplant. Marsi kan het huis niet uitglippen en Stina verdwijnt spoorloos. Het enige wat er gevonden word is haar bebloede jas op de plek waar Marsi en haar penvriend hadden afgesproken. Wanneer Marsi tien jaar later uit het niets een brief krijgt van haar oude penvriend, denkt ze in eerste instantie dat het een grap is. Maar niemand weet van hen. En hij zegt meer te weten over Stina, dus Marsi gaat zelf op onderzoek uit.
Het verhaal heeft verschillende tijdlijnen, waardoor je dezelfde momenten door de ogen van verschillende personages krijgt te lezen. Dit resulteerde bij mij in meer vragen dan antwoorden.
De ouders van Marsi en Stina, kon ik eerst niet helemaal doorgronden. Wat was er die bewuste avond gebeurd, wat houden ze achter?
Marsi voelt zich schuldig omdat ze Stina haar naam heeft gebruikt. Is het haar schuld dat ze is verdwenen? En kan ze haar verwarrende herinneringen wel vertrouwen?
Het verhaal is heel beeldend en gedetailleerd geschreven, hierdoor is het tempo lager dan ik gewend ben. Ik had meerdere verdachten, maar de echte dader was bij de ontknoping toch nog gedeeltelijk een verrassing voor me. Persoonlijk waren mijn verwachtingen hoger.
Slapeloos is een Scandi-thriller die zich in het ijskoude IJsland afspeelt, met een langzame spanningsopbouw naar de ontknoping toe.