Advertentie

"It was everything... She knows she made mistakes. She admits that she lied to obtain the post, and that her behavior toward the children wasn't always ideal. She's not innocent, by any means. But, she maintains, she's not guilty, at least not of murder, Which means someone else is..."

The Turn of the key, de laatste thriller van de hand van schrijfster Ruth Ware is een juweeltje. Nog niet in het Nederlands vertaald helaas. Maar hij komt eraan (23-04-2020).

Voor wie het geen probleem vind een boek in het engels te lezen zou ik deze zeer aanraden om alvast te lezen!
Ik ben zelf werkzaam als gastouder/nanny. Dus boeken waarin een nanny de hoofdpersoon is spreken mij erg aan. Vooral in thrillervorm. Ben nu eenmaal dol op thrillers ;-)

stel je voor: Een inwonende nanny gezocht, riant salaris wordt geboden met mooie bonussen. Het huis is prachtig gelegen op de Schotse hooglanden en van alle moderne snufjes voorzien. Klinkt te mooi om waar te zijn? Rowan grijpt deze kans met beide handen aan en reageert op de advertentie. Ze word uitgenodigd voor een kennismaking in Heatherbrae house. Het gezin bestaande uit vader (Bill), moeder (Sandra) Elincourt en hun 4 kinderen zoekt met spoed een nanny. De vorige nanny's hebben het niet lang volgehouden. Zou dat komen omdat het huis zo afgelegen ligt en de ouders veel op zakenreis weg zijn? Misschien omdat het huis een roerige geschiedenis heeft en de lokale bevolking er vele spookverhalen over verteld? Of is er iets anders aan de hand?

Rowan besluit er niet te diep over na te denken en grijpt deze kans met beide handen aan.
Het huis bestaand uit een oud en volledig nieuw gedeelte is bijzonder te noemen.  De helft van het huis is weg gesloopt en vervangen door veel glas en beton. Besturingssysteem "Happy" bestuurd alles in het huis. zoals de verlichting, verwarming en camera's. Via een intercom kun je in elke kamer met elkaar communiceren. De koelkast houd bij wat je nodig hebt en bestelt zelfs boodschappen voor je. Handig dit allemaal maar ook erg intimiderend. Want de ouders kunnen elk moment mee kijken wat er gebeurd in het huis en zelfs meeluisteren via hun "Happy" app. Big mama is watching you...

Ze wordt meteen al voor een week alleen gelaten met 3 van de jongste kinderen. De zorg voor de meisjes valt haar zwaar. Vooral Maddie maakt het haar niet gemakkelijk. Ze wil niets van Rowan weten en stookt haar jongere zusje tegen haar op. Wat hier achter zit?

Dat maakt dit verhaal zo interessant. Het afgelegen huis met mysterieus verleden, een nanny, een norse huishoudster, een geheimzinnige inwonende klusjesman, het vreemde gedrag van de kinderen en "Happy"... allemaal goede ingredienten voor een thriller met een spookachtig randje. 
Ik houd hier zelf heel erg van! Ik ben dol op boeken waarin een huis of gebouw de hoofdrol speelt. En dit huis is zeker een karakter op zich. Het verhaal word langzaam opgebouwd met veel oog voor detail maar het wordt nooit langdraderig. Ik zat echt met mijn hart in mijn keel te lezen. Je voelde de spanning bladzijde voor bladzijde groeien.

Rowan vraagt verteld haar verhaal via brieven die ze vanuit de gevangenis aan een advocaat schrijft (Mr. Wrexham) Ze is in afwachting van haar veroordeling voor moorden hoopt dat hij haar wil helpen...

Op deze manier vertelt ze haar kant van het verhaal. Dat is reuze knap gedaan door Ruth Ware want je vergeet dat gewoon tijdens het lezen. Pas als ze zijn naam weer noemt word je eraan herinnert dat ze brieven schrijft.

Ik kon mij erg indentiferen met Rowan. De verantwoordelijkheid die ze heeft voor de kinderen en de drive om het goed te willen doen. Ze wil de kinderen een veilig gevoel geven na alle onrust van "run away nanny's". De stress die ze voelt met al die camera's en microfoons. De moeder die haar als een havik in de gaten houd via "Happy", alle rare mysterieuze dingen die gebeuren, ik zou er bloednerveus van worden!

Het einde van het boek zat goed in elkaar naar mijn mening. Alle losse eindjes kwam samen maar het blijft ondanks dit een open einde. Ik heb daar zelf geen problemen mee. 
Ik wil verder niks spoilen. Dus ik ga er niet te diep op in maar...
Als je wilt weten hoe het allemaal zit lees dan alsjeblieft dit boek. Je zult er geen spijt van krijgen!

5 sterren!

Reacties op: Turn of the key

1
Door het sleutelgat - Ruth Ware
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker