Simplistisch mooi
"We lopen allemaal verloren. Het is wat mensen overkomt als ze van wereld veranderen. Misschien kan het zelfs niet anders. Want hij loert om elke hoek, die nieuwe wereld. Een oorlog die begint, een schip dat zinkt, een lief dat verdwijnt..."
In De rest van ons leven wisselt Els Beerten het vertelperspectief af tussen Fredo en Vito. Hun levens worden meerdere keren ingrijpend veranderd door gebeurtenissen die soms onverwachts de grond onder hun voeten wegmaaien.
Beerten houdt het tempo hoog met korte hoofdstukken en door niet meer te schrijven dan nodig. Hierdoor ervaar je als lezer soms wel wat afstand tot de personages, maar tegelijk toont ze zich een ware taalvirtuoos: met weinig woorden weet ze bijzonder veel te zeggen.
Een extra troef is het historische kader, zoals het Britse beleid "Collar the lot" tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat het verhaal extra diepgang geeft.