Ontroerend prachtig

Chantal_leest 10 januari 2026
Dit verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij de jodenvervolging en de onmenselijkheid van de nazi's centraal staat. Het hoofdpersonage Eva raakt betrokken bij het verzet en helpt mee identiteiten te vervalsen, in een poging om vooral Joodse kinderen te redden en hen een kans op overleven te geven. Het thema identiteit speelt dan ook een belangrijke rol en is iets waar Eva doorheen het verhaal erg mee worstelt. Hoe blijf je trouw aan jezelf als een regime probeert uit te wissen wie je bent, iedereen die je liefhebt en de groep waarmee je je verbonden voelt?

Het is een ontzettend meeslepend verhaal waarin ik het leed van de personages heel sterk voelde. De gruwel, de onrechtvaardigheid en de ontmenselijking zijn bijna niet te bevatten. Kristin Harmel staat bekend om haar grondige research, en dat merk je ook hier: de historische context is bijzonder zorgvuldig en geloofwaardig uitgewerkt.

Dit boek heeft me diep geraakt. Het verhaal ontroert, confronteert en blijft hangen. Het einde (zonder te veel te willen verklappen) voelde voor mij vooral bittersweet: pijnlijk en hoopvol tegelijk.

Meer recensies van Chantal_leest