Wanneer je ladder op drijfzand staat of aanzuigende klei
“Hoe kun je maatschappelijk klimmen als je ladder op drijfzand staat?”
Die vraag vat voor mij perfect samen waar dit boek over gaat en is iets wat ik zelf vaak zeg: waar je wieg staat, is enorm bepalend voor de rest van je leven. Dat vormt ook de rode draad doorheen dit boek van armoede-expert Tim ’s Jongers. Hij probeert hiermee het hardnekkige beeld rond mensen in armoede bij te sturen en ons te doen inzien dat wie financieel comfortabel leeft, dat vaak niet alleen aan eigen verdiensten te danken heeft, maar ook (en misschien vooral) aan geluk.
Dit boek zou wat mij betreft door iedereen gelezen moeten worden, zeker in onze steeds harder wordende maatschappij. Een maatschappij waarin ideeën als “wie wil werken, kan werken” en “als je niet meekan in het systeem, is dat vooral je eigen schuld” sterk overheersen. Tim ’s Jongers bewijst hoe onjuist en simplistisch die redeneringen zijn.
Als ik één wens mag uitspreken na het lezen van dit boek, dan is het deze: dat 2026 een jaar mag worden met meer mildheid en meer begrip voor elkaar.