Bittere strijd van Jorinde Molenaar

Chanty59 26 augustus 2025
Bittere strijd van Jorinde Molenaar

Ik kreeg de kans dankzij zin in feelgood om het boek Bittere strijd van Jorinde Molenaar te lezen.
Deel 2 van de Zaanse cacaotrilogie.
Eerlijkheid gebied me te melden dat ik het eerste deel niet gelezen heb.
Het is een prachtig verhaal vol verdriet, heel veel liefde, kameraadschap, vergevingsgezindheid.
De personages blijven trouw aan de mensen van wie ze houden, ondanks tegenslagen, gebeurtenissen, bedrog.

Het verhaal speelt zich af na de eerste wereldoorlog en tijdens de tweede wereldoorlog.
De eerste hoofdstukken gaan over het weer opkrabbelen na de eerste wereldoorlog en over
De chocolade fabriek van de Veenstra’s. Noor en Hugo beheren nu de fabriek Veenstra en voeren
allerlei nieuwe methodes toe. Het zijn gelukkige tijden. Verder ga ik niet veel vertellen over de inhoud
van het verhaal. Ik kan echter wel vertellen dat het een aanrader is.
Het boek leest ontzettend makkelijk. De schrijfstijl van Jorinde Molenaar maakt dit mogelijk
En tevens de korte hoofdstukjes waarbij steeds een tijdlijn wordt vermeld en de naam van het personage.
De karakters en het leven van de verschillende personages wordt heel mooi uitgediept, waardoor je echt
hun vreugde, verdriet, leed en problemen echt voelt en ter harte neemt.

U wordt ook met de neus op de feiten gedrukt hoe wreed die wereldoorlogen waren. Hoe veel mensen gebroken
terug uit de oorlog komen en niet meer kunnen functioneren in de maatschappij. Hoeveel verdriet er is, waardoor
mensen niet meer zien hoe ze verder moeten.

Het is een heel meeslepend boek. Ik heb er van genoten en van geleerd. Ik had het gevoel dat ik deel uitmaakte
van het verhaal. Het is zo sterk geschreven dat je gewoon alles echt beleefd samen met de personages.

Meer recensies van Chanty59