Vrouwelijke veerkracht, historie en mysterie
"Briarwood House is net zo oud als de eeuw. Het heeft drie oorlogen, tien presidenten en talloze bewoners meegemaakt... maar tot vanavond nog geen moord."
Dit boek: puur genieten. Het voelde als een warme deken die mij omhulde en waar ik niet meer onder vandaan wilde kruipen. Grappig genoeg dacht ik "jeetje, wat een dikke pil", toen ik het boek voor het eerst zag. Maar hoe verder ik in het verhaal kwam, hoe minder ik wilde dat het zou eindigen. Een heerlijke combinatie van vrouwelijke veerkracht, historie, vriendschap, geheimen, romantiek en mysterie.
Het boek speelt zich af in Washington D.C. in de jaren '50, gedurende het McCarthy-tijdperk. Het draait om de 7 vrouwelijke bewoners van het vrouwenpension 'Briarwood House'. Een opmerkelijk tijdperk, onder andere vanwege de Koude Oorlog, Het Rode Gevaar en de atoombom. Het verhaal begint spannend met een geheimzinnige moord op Thanksgiving in 1954 in Briarwood House. Vanuit daar volgen flashbacks en de perspectieven van Pete (de zoon van de verhuurder) en de 7 vrouwelijke bewoners, afgewisseld met het perspectief van het huis (hoe origineel!). Langzaamaan ontvouwde het plot zich en kwam ik als lezer te weten wat er op die beruchte avond in 1954 gebeurd was.
Ik vond het ijzersterk hoe de auteur de vrouwelijke personages wist neer te zetten. Zulke verschillende persoonlijkheden met allemaal hun eigen worstelingen. De auteur wist heel goed te beschrijven hoe het McCarthyisme het leven van vrouwen beïnvloedde en ik kon duidelijk merken dat ze voor dit boek gedegen onderzoek heeft gedaan. Ik heb ontzettend genoten van de historische setting, de verschillende perspectieven, de gezellige Briar-club etentjes op donderdagavond (de recepten staan in het boek!), Grace's zonnethee en haar luisterende oor. Hoe leuk als je van een heerlijke historische fictie/mysterie kunt genieten en tegelijkertijd ook nieuwe historische feitjes te weten komt (vergeet zeker niet het nawoord te lezen!). Het boek verdient voor mij dan ook de volle 5 sterren. Ik kan niet wachten om meer boeken van deze auteur te lezen.
Let op: trigger warnings (o.a. huiselijk geweld, racisme, discriminatie en postpartum depressie).