Zeldzaam goed

CharlesRuys 20 juni 2022
Het overkomt mij niet vaak dat ik zó geraakt word door een boek, vandaar de vijf sterren/favoriet. Ik ben de schrijver bij toeval beginnen volgen, en nu ben ik blij dat ik daar ooit mee begonnen ben. Het was verrassend dat Luijten nu eens een totaal andere insteek heeft gekozen dan bijvoorbeeld met zijn Undercover-reeks. Dat was onderhoudend, luchtig en messcherp qua spanning. Maar dit boek heeft een duistere lading, die ik nog niet eerder ontdekte bij deze schrijver. Ik had ook eerlijk gezegd niet gedacht dat hij zoiets zou schrijven, maar dat is dan een 'misrekening' geweest, want het gaat werkelijk niet in de koude kleren zitten.
De moordenaar is natuurlijk van bladzijde 1 gekend, dus je zou denken dat het qua spanning wel meevalt. Tweede misrekening: het is ongekend spannend. Hoe hij dat doet, daar kan ik zo 1-2-3 geen antwoord op geven, maar het boek blijft je bezighouden. Het is er zo één die je niet kan wegleggen. De duistere sfeer, de gedachten van de moordenaar (die vaak ook nog letterlijk van hem zijn, overgenomen uit de verhoren na zijn arrestatie), de tijdsgeest, de vuile stad, de armoede, het decor is echt adembenemend.
Wat deze killer heeft aangericht, grenst daarbij ook nog aan het ongeloofelijke. Al die vrouwen, kinderen én mannen, het is echt een smeerlap geweest. Ik voelde echt compassie met die arme mensen, zo weet de schrijver je als lezer het verhaal in te trekken.
Een must-read voor iedereen die van duistere spanning houdt, en extra geboeid wordt door op ware feiten gebaseerde verhalen.

Meer recensies van CharlesRuys