Knallend schrijftalent
Dit staat bekend als één van Hemingways beste en het schrijftalent knalt inderdaad van de pagina’s af. Zijn meestal korte, altijd messcherpe zinnen tonen een totaal meesterschap en zijn een plezier om je door te laten meeslepen. Het verhaal begint en blijft een hele tijd zeer veelbelovend, maar uiteindelijk is het toch wat te rechtlijnig om je echt van de kaart te krijgen. Luitenant Henry is een Amerikaan in het Italiaanse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog en strijdt met hen tegen de Oostenrijkers aan de voet van de Italiaanse Alpen, tegen de grens met het huidige Slovenië. Hij ontmoet er een Engelse verpleegster, Catherine, op wie hij langzaam verliefd wordt – eerst is het weinig meer dan soldatenpassie, later wordt het echte liefde. Hij raakt gewond en wordt voor zijn revalidatie naar Milaan gestuurd. Catherine komt in hetzelfde hospitaal terecht en ze beginnen er een relatie die haar zwanger maakt. Maar Henry wordt terug naar het front gestuurd, de oorlog gaat fout, de aftocht wordt ingezet en het gevaar loert plots langs alle kanten. Kortom, eigenlijk een heel sterk verhaal, maar ik raakte er persoonlijk toch niet door geraakt. Misschien is Henry ook wat té koel om echt mee mee te voelen.