Gargantua en Pantagruel
Geschreven door François Rabelais
Dit boek uit 1532 vertegenwoordigd een geheel nieuw genre. Met dit werk legde François Rabelais de grondslagen voor de moderne roman, later gevolgd door Don Quichot en uiteindelijk de Ulysses aldus Peter Boxall.
Dit boek bestaat uit 5 delen (735 pagina’s) en vertelt het verhaal van de twee reuzen Gargantua en Pantagruel. Het boek s doorspekt met woordgrapjes waarbij de creativiteit, humor en schrijfstijl van de auteur groots is. Het verhaal gaat echt alle kanten op. Of zoals Joris Vermeulen in Trouw ooit schreef: Rabelais trekt alle registers open, van ranzig tot goddelijk. Daar is geen woord te veel mee gezegd. Ik heb regelmatig moeten lachen en stukjes doorgestuurd naar een goede vriend en boekenliefhebber zodat hij mee kon genieten en lachen. In dat opzicht deed het boek mij ook een beetje denken aan een volwassen en beter geschreven versie van de jeugdboeken over de Boomhut.
Dar gezegd hebbend ben ik toch gestopt met lezen na 200 bladzijdes. Dit boek is voor de liefhebbers, het is goed geschreven, bijzonder grappig maar voor mij persoonlijk 500 pagina’s te lang. Hij verdient wel een plaatsje in de 1001.