Kerstroman over familie, verlies en nieuwe liefdes

Cynthia 15 december 2025
Hoewel ik normaal gesproken niet (vaak) feelgoodromans lees, is 'Zoals kerst bedoeld' van Vannessa Thuyns voor mij een fijne keuze om in de kerstsfeer te komen. Het boek wist mij positief te verrassen :-). Het leest vlot, is toegankelijk geschreven en vanaf het begin zat ik goed in het verhaal. De scenes en personages komen duidelijk tot leven.
Het verhaal draait om de familie De Koning, voor wie kerst sinds het overlijden van hun moeder niet meer vanzelfsprekend is. Waar kerst ooit een warme familietijd was, overheersen nu gemis en afstand. Vader Fred besluit daarom een kerstvakantie te boeken in een Engelse cottage, in de hoop zijn gezin weer dichter bij elkaar te brengen. Dochters Anouk en Elana en zoon Daan gaanmaar moeizaam mee. Tijdens deze gezamenlijke week komen oude emoties, onuitgesproken liefdes en gevoelens langzaam naar boven.
In het boek worden thema’s als rouw, verlies en familiebanden verwerkt in het verhaal. Iedereen binnen het gezin gaat anders om met het gemis, wat zorgt voor realistische situaties en herkenbare onderlinge dynamiek. Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit het perspectief van de dochters, wat zorgt voor verdieping en inzicht in hun gedachten en groei.
De kerstsfeer vormt een belangrijk onderdeel van het boek. De Engelse cottage, de winterse omgeving en de gezellige details dragen bij aan een warme en knusse setting.

Meer recensies van Cynthia