Leerzaam
Nina is werkzaam in de sociale sector rondom kinderen. Zij heeft veel ervaring met gezinnen, ouders en hun kinderen. Nina doorbreekt met dit boek de opvoeding van de vorige generatie. Onderwerpen als slapen, eten en machtsstrijd worden toegelicht in dit boek en worden met behulp van professionals met hierin expertise toegelicht.
Wat kun je verwachten van kinderen in bepaalde leeftijdscategorieën? Wanneer men dit boek leest krijgt men het gevoel van ga maar eens lekker achteruit leunen. Kijk eens naar wat je goed doet als ouder en laat in godsnaam dat perfectionisme achterwege. Is niet nodig!! Beschreven staat dat je best eens mag meedeinen met je kind en al die beangstigende adviezen van anderen moet laten gaan. Zoals dat je je baby maar verwent als je haar of hem oppakt bij huilen. Nina zet hier een dikke vette streep doorheen en leert ouders naar hun gevoel te luisteren. Wat zegt je oudergevoel?
Ook legt Nina jou als ouder onder een vergrootglas. Wie ben jij? Wat maakt dat jij bent zoals je bent? Waarom kies je voor bepaalde keuzes in het ouderschap? Nina legt uit dat het eigenlijk vaak geen keuzes zijn, maar het allerlei gebeurtenissen vanuit je jeugd zijn die je gemaakt hebben tot wie je nu bent en daarop ook vaak keuzes baseert. In het laatste deel van het boek schrijft Nina nog over zelfzorg. Want ouders weten dat zelfzorg meestal op de laatste plek komt als je een gezin hebt. Nina besteed hier veel aandacht aan en is van mening dat zelfzorg ontzettend belangrijk is!
Wat ik nog mis in dit boek zijn praktische adviezen. Hoe ga je om met driftbuien? Wat zijn positieve dingen die je kunt bedenken op die moeilijke momenten? Als je het boek sluit heb je het gevoel van inspiratie. Maar tegelijkertijd vroeg ik me af en wat nu? Wat moet ik nu precies doen? Denken? Voelen? Maar al met al een inspirerend boek waarbij je als ouder het gevoel krijgt dat je het niet zo slecht doet en dat het allemaal wel wat minder perfect mag zijn!