Advertentie

Andrew Gross (1952, New York, USA) liet zich inspireren door de vele verhalen van Europese immigranten die begin 20e eeuw in Amerika aankwamen en meer specifiek het levensverhaal van zijn grootvader. Gross zelf was werkzaam in de kleding industrie tot zijn 46e maar toen hij werkloos werd schreef hij zich in voor een schrijfcursus en begon fictie te schrijven. aanvankelijk weinig succesvol, maar na een samenwerking met grootheid James Patterson, kreeg hij ook solo succes.

de loopjongen is het verhaal van een telg uit een immigrantenfamilie genaamd: Morris Rabishevsky.
Morris is pas twee als zijn oudere broer om het leven komt bij een verkeersongeluk. Tien jaar later begint hij aan zijn eerste baantje in de kledingindustrie en blijkt hij een snelle leerling te zijn. Op 21-jarige leeftijd heeft hij, samen met zijn broer Sol, een eigen bedrijf. In die tijd is de Joodse maffia erg actief en ook Morris’ zaak wordt door een van de beruchtste gangsters onder handen genomen. Morris houdt stand en is niet van plan zich aan de maffia te onderwerpen. Dit heeft voor hem en zijn broer Harry, die lichte hand-en-spandiensten voor de criminele organisatie verricht, dramatische gevolgen.

Het geschetste beeld van het New York van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw is levendig en beeldend. De armoede, de bloeiende kledingindustrie, de Joodse maffia die steeds meer voet aan de grond begint te krijgen en de corruptie die daarmee samenhangt, alles komt in de loopjongen wel voorbij. Omdat het verhaal is gebaseerd op het levensverhaal van Gross’ grootvader is het niet zo heel erg vreemd dat het bijzonder realistisch overkomt. Het feit dat de auteur de werkelijke namen van onder andere vele maffialeden in het verhaal verwerkt heeft, is natuurlijk ook een erg belangrijke factor. In feite zou je zelfs kunnen zeggen dat het non-fictie in een overigens verder fictief verhaal is. Maar wel een verhaal dat dus waarheidsgetrouw is en nergens geforceerd aandoet.

Veel meer dan een thriller zou je dit boek in moeten delen als een roman die een familiegeschiedenis weergeeft, Voor een thriller ontbreken gewoonweg te vaak de spannende passages. Als dit geen onoverkomelijk probleem is wordt je beloond met een heel lezenswaardig interessant verhaal waar zelfs de "wetenswaardigheden" uit de kledingindustrie geen afbreuk aan doen en waar er stiekem een knipoog wordt gemaakt naar de boeken rond Joe Coughlin van Dennis Lehane (die overigens een hoger niveau hebben)

3,5 sterren

Reacties op: Familiegeschiedenis

27
De loopjongen - Andrew Gross
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners