Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

■ BRUSSEL BLUES - Wouter Dehairs ■

De Boeken Recensent 18 september 2023
‘Brussel Blues’ is het derde boek in de Brik Keller-serie van Wouter Dehairs. Wanneer een man het kantoor van privédetective Brik Keller binnenstapt en zichzelf neerschiet, wordt het startschot gegeven van een afdaling in de Brusselse onderwereld. Brik dreigt alles te verliezen, zelfs zijn eigen leven.

Dehairs opent zijn thriller krachtig in de proloog: “Dit verhaal begint met een man. Die man heeft een pistool en je kunt er gif op innemen dat dat pistool afgevuurd wordt voordat het verhaal gedaan is. Je hoeft zelfs niet te wachten tot het eind.”

De lezer hoeft inderdaad niet te wachten tot het einde voor actie. Het verhaal begint namelijk met een startschot - letterlijk. Dat knallende begin schiep meteen hoge verwachtingen en Dehairs heeft die ook kunnen inlossen. Hij trekt je als lezer mee in het verhaal met zijn losse en vlotte stijl. Ik vond zijn schrijfstijl aangenaam en passend bij het genre. Hij schrijft to-the-point, maar toch ook met de nodige metaforen en ironie, zonder het mysterie uit zijn zinnen te halen.

Het verhaal zelf kent genoeg variatie en speelt zich af op zes dagen tijd. Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukjes, waardoor het vlot las.

Keller heeft verschillende vragen waar hij een antwoord op moet zien te vinden. Waarom heeft een man zichzelf neergeschoten in zijn kantoor? Waar is de verdwenen transmigrant? Keller heeft verschillende zaken aan zijn hoofd waardoor het voor de lezer boeiend blijft om verder te lezen. Je krijgt beetje bij beetje wat puzzelstukjes in handen over de verschillende zaken en Dehairs weet te verrassen met de manier waarop de puzzel in elkaar blijkt te zitten. Ik had het verhaal misschien nét iets spannender verwacht, maar vond de opbouw desalniettemin geslaagd.

Ik vond het fijn dat dit verhaal zich afspeelt in Brussel. Dehairs neemt je mee naar de allesbehalve toeristische kant van de stad. Door de manier waarop de stad werd beschreven en door haar prominente plaats in het verhaal, leek ze wel een extra personage dat meekeek over Briks schouder.

Ik ben aangenaam verrast door ‘Brussel Blues’ en deze misdaadroman verdient absoluut alle aandacht.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van De Boeken Recensent

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.