Een boek om van te houden!
4,5/5
‘Kleine gelukjes’ is het debuut van Audrey Adelin en gaat over Ada die aan de Universiteit Gent ‘toegepaste taalkunde’ gaat studeren. Ze wil haar plek in de wereld vinden na een moeilijke periode in het middelbaar. De zoektocht gaat gepaard met vallen, opstaan en kotsende huisgenoten, maar Ada ontdekt snel dat onverwachte dingen geluk brengen. Zoals pasta-pesto, een leesclub met studiegenoten die als familie voelen en Mara met haar warme glimlach.
Verhalen kunnen soms herkenbaar zijn, maar ‘Kleine Gelukjes’ kwam wel héél dicht bij mijn leefwereld. Ik volgde namelijk zelf een talenopleiding aan de UGent. Ada’s wereld (inclusief Kastartspaghetti, rokende mensen aan de Blandijn (bah!) en de “peptalks” in de aula) voelde dus heel vertrouwd aan.
Adelin is er dan ook in geslaagd een meeslepend en allesomvattend verhaal neer te schrijven over een student die haar plekje in het studentenleven én in de wereld zoekt. Zodra ik dit boek opensloeg, kon ik niet meer stoppen met lezen. 1 hoofdstukje voor het slapengaan, werden er al snel 12. Ik was helemaal ondergedompeld in Ada’s verhaal. Dit boek voelde als een warm dekentje.
Wees gerust: ook als je geen voeling hebt met het (Gentse) studentenleven blijft dit boek fantastisch. De personages zijn zo ontzettend lovable en dit verhaal gaat over meer dan alleen studeren. Ada’s onzekerheden en zoektocht naar haar plekje in de wereld worden op een tastbare en treffende manier beschreven. Haar onzekerheden over het studentenleven, haar heikele gezinssituatie en over wie ze is, maken van haar een personage met diepgang. Je sluit Ada na enkele bladzijden al in je hart. Het was zo fijn om haar te zien evolueren! Ook de andere personages veroverden al snel een plekje in mijn hart. De dynamiek tussen de verschillende karakters was zo ontzettend fijn en ieder personage is realistisch neergezet. En iedereen verdient een Mara in zijn leven!
Ohja, en ook de book lovers zullen zich herkennen in dit verhaal. De leesclub, de referenties naar andere boeken, het bezoekje aan de boekwinkel… allemaal zo fijn om te lezen! En 1 ding onthoud ik zeker: "Bij een book ban is het de moeite die telt"
Ik mocht dit boek lezen in ruil voor mijn eerlijke mening.
Ik mocht dit boek lezen in ruil voor mijn eerlijke mening.