Digitale dreiging en duistere daden in ‘Blauw bloed’
In het tweede deel van de serie ‘Louise Rick’ gaat Louise achter een verkrachter aan. Hij zoekt zijn slachtoffers uit op datingsites. De politie moet de dader snel vinden, want voor je het weet slaat hij weer toe.
‘Blauw bloed’ begint een stuk sterker dan ‘Groene sneeuw’; de personages zijn tenslotte al in het vorige deel geïntroduceerd. In dit deel volgen we alleen Louise, die vastberadener dan ooit is om de dader op te sporen. De spanning sluimert door het verhaal heen tot aan de ontknoping. Wie de dader is, blijft lange tijd onduidelijk. Heel even krijg je een inkijkje in zijn gedachtegang — een boeiend detail dat het verhaal net wat extra’s geeft.
De schrijfstijl van Sara Blædel is prettig: helder, beeldend en zonder overbodige poespas. Sommige personages hadden wat meer gelaagdheid kunnen gebruiken. Louise leren we nog beter kennen, zowel in haar strijd binnen de mannenwereld van de politie als in de impact van haar werk op haar persoonlijke leven. Jammer genoeg is Camilla minder aanwezig; haar verhaallijn was in het vorige deel juist erg interessant. Toch is ‘Blauw bloed’ in zijn geheel sterker en spannender dan zijn voorganger.
Thema’s van dit boek zijn misdaad, seksueel geweld, vertrouwen, trauma en online veiligheid. Deze actuele onderwerpen geven het verhaal extra diepgang en maken het tot een realistische en aangrijpende leeservaring.
Deze serie is ideaal voor lezers die houden van goed opgebouwde Scandinavische thrillers met sterke vrouwelijke hoofdpersonages. Fans van auteurs als Camilla Läckberg, Lene Kaaberbøl en Kristina Ohlsson zullen zich zeker thuis voelen in de wereld van ‘Louise Rick’.
Trigger warning: verkrachting en seksueel geweld.
Trigger warning: verkrachting en seksueel geweld.