John Adderley serie
De jeugdvrienden Peter Mohlin en Peter Nyström kregen het idee om samen een boek te schrijven terwijl ze met een kater van een midzomerfeest door de stad wandelden. Dat bleek een schot in de roos: met hun debuutboek wonnen ze direct de Crimetime Award voor beste thrillerdebuut.
‘De juiste man’ is het vierde deel in de serie rond rechercheur John Adderley. Dit keer moet hij de dader van een verkrachting opsporen. In de hotelkamer van het slachtoffer worden sporen gevonden van de Ulvsby-moordenaar – een beruchte dader die al jaren spoorloos is na het doden van zijn moeder.
Het boek bevat twee verhaallijnen. De eerste volgt natuurlijk Adderley zelf, maar daarnaast speelt ook Martin Wessman een belangrijke rol. Als trouwe rechterhand van vastgoedmagnaat Torbjörn Glennfalk raakt hij steeds dieper verwikkeld in een web van loyaliteit, zakelijke intriges en morele dilemma’s – wat zijn verhaallijn zowel spannend als gelaagd maakt.
Het plot zit sterk in elkaar. Een actuele zaak, een cold case en de persoonlijke geschiedenis van Adderley komen geleidelijk samen, waardoor de spanning tot het einde voelbaar blijft.
Het personage John Adderley is gelaagd en geloofwaardig. Zijn innerlijke worsteling met een geheim verleden geeft diepgang aan zijn rol als rechercheur. Ook Martin Wessman is overtuigend neergezet.
De schrijfstijl is vlot en helder. De auteurs weten de essentie van het verhaal vast te houden zonder in overbodige details af te dwalen.
Daarnaast raken ze thema’s aan als de impact van verborgen schuld, macht in de zakenwereld en de spanning tussen gerechtigheid en persoonlijke overtuigingen. Dit zorgt voor een extra laag aan de spanning en houdt de lezer scherp.
Kortom: ‘De juiste man’ is een meeslepende thriller die overtuigt met een slimme plot, diepgaande personages en psychologische spanning die op de achtergrond continu voelbaar blijft.
Bedankt aan HarperCollins voor dit recensie-exemplaar, waar ik mijn eerlijke mening over mocht geven.