Feelgoodverhaal dat je doet geloven in de ware liefde
Queen of Feelgood Jill Mansell heeft ondertussen al meer dan 30 bestsellers op haar naam staan. In Vlaanderen en Nederland zijn er al meer dan drie miljoen boeken van haar verkocht. 'Denk jij ook weleens aan mij?' is haar nieuwste werk.
Korte inhoud
Als Nella plots haar baan verliest, komt ze terecht in Starbourne, het dorp waar ze is opgegroeid. Ze krijgt een droomkans aangeboden: werken bij een luxeresort als beheerder. Er is alleen één probleem: Nick wordt haar nieuwe baas en laat hij net de man zijn op wie Nella smoorverliefd is. Een relatie met je werkgever beginnen is een barslecht idee, dus Nella zit in de knoop met haar gevoelens. Ondertussen arriveert Hollywoodster Lizzie in het resort. Ze hoopt in Starbourne tot rust te komen. Hoewel ze geen man meer wil toelaten in haar leven, gaat haar hart wel sneller kloppen als Nick in de buurt komt. Of is het toch de norse Matthew die Lizzies hart doet smelten?
Oordeel
‘Denk jij ook weleens aan mij?’ is het nieuwste boek van de Queen of Feelgood, Jill Mansell. Ondanks de zomerse cover spelen de eerste hoofdstukken zich af in de winter, wat een beetje wrang aanvoelt. Toch zijn ze nodig omdat we hier belangrijke info te weten komen over Nella’s leven. Hoe ze precies opnieuw in Starbourne terechtkomt en hoe ze Nick ontmoet, ontdekken we in die eerste hoofdstukken. Het lente- en zomergevoel komt beter naar voren als Nella in Starbourne gaat wonen. Mansell introduceert al haar personages op een rustige manier. In eerste instantie beleven we het verhaal hoofdzakelijk afwisselend door de ogen van Nella en Lizzie via een personele hij-verteller. We krijgen een brede inkijk in hun gedachten. Lizzie leert ons hoe het is om een Hollywoodster te zijn en nood te hebben aan een normaal leven zonder de spotlights.
Als we Nella en Lizzie goed genoeg kennen, laat Mansell ons kennismaken met de andere personages van het boek. Zo ontmoeten we Matthew en zijn dochter Maeve, Lizzies ghostwriter Cami, Hugo, Nick en Jed. Mansell schetst een compleet beeld van hun leefwerelden. Hun levens raken langzaam maar zeker met elkaar verweven, waardoor het hechte dorpsgevoel goed tot uiting komt. Het kaartje vooraan in het boek helpt je een beeld te vormen van het dorp. Toch is niet alles even geloofwaardig, de toevalligheden stapelen zich op. Hoewel dat mooie, soms romantische scènes oplevert, blijft die ongeloofwaardigheid wat op de achtergrond knagen.
Mansell maakt het goed door iets zwaardere onderwerpen als rouw, ivf-behandelingen, heftige relatiebreuken en alleenstaande ouders wél geloofwaardig in haar boek aan bod te laten komen. Door de gebeurtenissen in Starbourne evolueren de personages en krijgen ze meer diepgang. Ze leren van elkaar en brengen elkaar levenslessen bij, waar de lezer ook iets aan heeft. Elk personage tilt een ander naar een hoger niveau, iedereen is wel op een bepaalde manier met elkaar verbonden en dat maakt van het boek een krachtig geheel.
Laat je dus niet afschrikken door de toevalligheden in het boek, want Mansell weet je echt wel te bekoren met haar romantische verhaal. Ze werkt in haar gebruikelijke vlotte schrijfstijl rustig naar het einde toe, alle puzzelstukjes vallen op hun plaats. Ook al zie je nagenoeg alles aankomen, toch geniet je van het liefdesgeluk in Starbourne. De personages zijn sympathiek, maar kunnen hun fouten en onzekerheden ook toegeven om zo te groeien in wie ze zijn. Op alle vlakken wordt het einde dan ook netjes afgerond. De referenties naar het begin tonen dat Mansell haar verhaal door en door kent. Ook de epiloog is een echte meerwaarde voor het boek, omdat alle personages nog eens de revue passeren en Mansell je nog trakteert op een onverwachte, grappige, ontluikende romance.
Conclusie
4 sterren
‘Denk jij ook weleens aan mij?’ is een op en top feelgoodverhaal dat je doet dromen van de ware liefde vinden. De personages hebben voldoende diepgang en veroveren ongetwijfeld je hart.
Korte inhoud
Oordeel