Een warm en liefdevol verhaal
Alle ogen op Mia is het eerste boek wat ik heb gelezen van Susan Muskee. In dit boek lezen we over Mia. Als dochter van een wereldberoemde zeebioloog heeft Mia altijd in de schaduw van haar vader gestaan. Nu ze aan de slag gaat als verzorger bij de grootste zeehondenopvang van Europa, hoopt ze eindelijk haar eigen pad te vinden. Maar wanneer de livestream van het centrum onverwachts viral gaat, belandt ze zelf in de spotlights. Terwijl het publiek massaal smelt voor de schattige zeehond Kiko, voelt Mia de druk toenemen, zeker wanneer haar vader zich steeds meer met haar werk bemoeit.
Ik heb dit boek met veel plezier gelezen en had het in één adem uit. Vooral in het begin is het verhaal informatief, met interessante inkijkjes in de zeehondenzorg bij het WEC. Suzan Muskee heeft zich duidelijk verdiept in het onderwerp: de zorg voor de dieren wordt met warmte, kennis en respect beschreven, waardoor je als lezer zowel leert als meeleeft.
Verder in het verhaal verschuift de focus meer naar Mia en haar leven. De liefde voor zeehonden vormt de kern van het boek, maar daarnaast speelt de relatie tussen Mia en haar vader een belangrijke rol. De spanning tussen hen en Mia’s verlangen om eindelijk op eigen benen te staan geven het verhaal emotionele lading. Hier had wat mij betreft nog iets meer diepgang in gemogen, maar in de laatste hoofdstukken wordt dit alsnog mooi opgepakt, waardoor het verhaal zich verdiept.
Kortom: een warm en liefdevol verhaal dat je meeneemt in zowel de wereld van zeehondenopvang als in de zoektocht van een jonge vrouw naar haar eigen plek.