Advertentie

De levens van de actrice Katherine en haar dochter verschillen als dag en nacht. Van turbulentie en roerigheid naar stabiliteit en ingetogenheid. Terwijl haar moeder eeuwig in de belangstelling wilt staan, zowel op als naast het podium, zoekt Norah zelf het evenwicht tussen haar werk en het gezin. Norah is wie ze is en Katherine blijkt zich al die jaren voorgedaan te hebben als iemand met een andere nationaliteit. Al deze tegenstrijdigheden worden door de Anne Enright, eerder schreef zij 'De samenkomst' en 'Het Groene Pad', op een meedogenloze manier beschreven. De kunst zit hem hierdoor erin dat het niet afstandelijk wordt maar de hardheid en de eenzaamheid juist goed voelbaar zijn. Het is ook erg beeldend, bijna filmisch geschreven.
Je kan er niet omheen maar ook in dit verhaal is het hoger opklimmen, via een bekend persoon, en het misbruik maken van degene die omhoog wil, uitvoerig beschreven. Maar ook het inzien dat je anders niet verder komt wordt hier uitgelicht, net als het feit dat sommige het bewust doen.
Maar het hoofdonderwerp is toch wel de liefde, of juist het hunkeren naar liefde tussen moeder en kind. Vooral het gebrek aan affectie wordt zo pijnlijk neergeschreven dat het je echt raakt. Het verhaal wordt nog intiemer omdat het vertelt wordt aan een 'jij'-persoon.
Je hoeft niet perse iets met acteren te hebben om dit boek te gaan lezen, het gaat meer om het zoeken en vinden naar jezelf en naar elkaar. Om dan samen een manier te vinden om met elkaar om te gaan die voor iedereen acceptabel blijkt.

Reacties op: De hunkering naar liefde