Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Hopelijk is dit verhaal volledig verzonnen

deleestrein 14 juni 2024
Wat een slimme zet is dit geweest van zowel de auteur Piergiorgio Pulixi als uitgeverij A.W. Bruna. Want de fans van de boekenserie ‘De stilte van de witte stad’ zouden zomaar kunnen denken dat er onaangekondigd een nieuw deel aan de reeks is toegevoegd. Zo erg lijken de omslagen op elkaar. Toen ik er dan uiteindelijk achter kwam dat het hier niet gaat om een vervolg maar om een heel nieuw verhaal van ook nog eens een nieuwe auteur, was ik net zo blij. Zo niet blijer misschien wel.

De titel literair waardig
Op de omslag van het boek ‘Het eiland van de zielen’ staat literaire thriller. Nu staat dat tegenwoordig al gauw op een omslag, want voor de verkoopcijfers schijnt dat beter te zijn. Echter vind ik dat een auteur zo een titel ook wel waardig moet zijn. In het geval van Piergiorgio Pulixi kan ik volmondig ja zeggen. Het verhaal gaat namelijk niet alleen maar over de moord, maar ook de personages worden uitgebreid uitgelicht. Hun doen en laten wordt breed uitgemeten, zo ook hun twijfels en angsten.

Vrouwen denken en handelen anders dan mannen
De auteur heeft gekozen voor een vrouwelijk recherche duo. Dat geeft een hele andere dimensie aan een verhaal dan wanneer een man en een vrouw een koppel vromen. Zo hoeft er dit keer ook geen aandacht besteed te worden aan een eventueel opbloeiende romance.
Als je in ogenschouw neemt dat de schrijver een man is, is het knap dat hij de emotionele kant van de vrouwen zo goed weet te beschrijven. Vrouwen denken en handelen nu eenmaal anders dan mannen.

Twee hoofdlijnen en wat losse draadjes
In het boek zijn er twee hoofdlijnen; die van het onderzoek van de vrouwelijke rechercheurs en die van de religieuze Sardijnse bewoners. Daardoor heen loopt nog het verhaal van een bergvolk. Tevens is er nog de extreme verering van de Moedergodin van het eiland. De offers die ze moeten brengen zijn gruwelijk en uiteindelijk ontstaat er een vreselijke werkelijkheid.
Toch worden niet alle vragen beantwoord en zijn er nog wat losse draadjes aan het einde van het boek. Zeker het verhaal van het offeren is onaf en vraagt dus om een vervolg.

De schrijver is zelf Sardijns, wat is waar en wat niet
Piergiorgio Pulixi heeft een aangename schrijfstijl en weet de spanning gedurende het hele verhaal vast te houden en verder op te bouwen. Pulixi schrijft vanuit een alwetende. Hierdoor krijg je soort van helikopter view en ervaar je het verhaal vanuit verschillende hoeken. Hij heeft ook een beeldende en gedetailleerde manier van schrijven wat hier en daar nogal schokkend kan overkomen. Door de korte hoofdstukken ligt het leestempo hoog en is het moeilijk om het boek weg te leggen.

Piergiorgio woont zelf op Sardinië en de vraag rees bij mij of dit verhaal over geloof en het offeren compleet verzonnen is of dat er toch iets van waarheid in zit. Al dan niet verzonnen, het is in ieder geval een beangstigend idee. De laatste scène in het boek ‘Het eiland van de zielen’ is verbijsterend. Ik kijk met een soort van gezonde angst en beven, maar vooral met veel nieuwsgierigheid en interesse uit naar het volgende deel.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van deleestrein

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.