Een waardige opvolger van 'Het Appelmeisje'

deleestrein 17 september 2025
Ook dit boek staat verdiend in de bestsellerlijst
Al eerder schreef ik op mijn blog over het boek ‘Het Appelmeisje’ dat het me totaal niet verbaasde dat dit binnen een no-time op de eerste plek van de boeklijsten belanden. En geheel terecht bestormt ‘De Dondermaker’ deze lijsten net zo snel. Auteur Tina N. Martin heeft wederom een geweldig, onderhouden en spannend verhaal rondom rechercheur Idun Lind weten te schrijven. Wederom had ik deze binnen de kortste keren uit, want wegleggen is door de spanning die constant gecreëerd wordt, onmogelijk.

Snel lezende schrijfstijl en geloofwaardige personages
Tina N. Martin heeft een snel lezende schrijfstijl. Daarnaast is de opbouw van de spanning geheel in balans met de gebeurtenissen. Het gegeven dat er ook een verhaal in het verleden verteld wordt, geeft in het geval van de ‘De Dondermaker’ een extra diepere laag aan het verhaal. De antwoorden liggen namelijk achter je en niet voor je.
Daarnaast heeft ze hele geloofwaardige personages. Rechercheur Idun Lind is een persoon met een sterke eigen wil, maar tevens worstelt ze ook met haar eigen morele dilemma’s. Haar collega Tareq Shaheen is een juiste tegenhanger. Martin weet deze karakters, en het emotioneel beladen verhaal van de twee kinderen, zorgvuldig tot een geheel te weven. Op deze manier is het voor de lezer makkelijk om met ze mee te leven en ze te begrijpen.

Morelen vragen
Net als bij het boek ‘Het Appelmeisje’ behandelt Tina N. Martin wederom zware thema’s zoals geweld, mensenhandel en macht. Vooral de kwetsbaarheid van kinderen wordt goed belicht. Ik moet eerlijk toegeven dat mijn maag af en toe gewoon omkeerde van afschuw. Niet omdat er gruwelijke horror scènes in het boek voorkomen, maar wel door het besef dat dit verhaal zich op de wereld, op het moment dat je ‘De Dondermaker’ aan het lezen bent, op meerdere plekken afspeelt. Tijdens het lezen komen er dan ook wel wat morele vragen naar boven: wat is bijvoorbeeld de waarde van een mensenleven? Hoe kan dit gestopt worden?

Lees het als serie, niet los van elkaar
Het is wel van belang dat je het eerste deel van de serie over rechercheur Idun Lind, ‘Het Appelmeisje’, ook leest. Begin je in ‘De Dondermaker’ dan kan het zijn dat je moeite hebt met het begrijpen van de achtergrond van de hoofdpersonages. Wel had ik gehoopt dat de karakters in dit deel wat meer ruimte zouden krijgen om zich te ontplooien, helaas is dat nog steeds niet helemaal gelukt. Wellicht is dat ook wel helemaal niet de bedoeling van de auteur, en ligt de focus geheel op het oplossen van de moord.

Scènes die indruk weten te maken
‘De Dondermaker’ is net als zijn voorganger een sterke Scandinavische thriller, met een ijzingwekkende sfeer, morele diepgang, complexiteit, en met scènes die indruk maken. Het is knap dat Tina N. Martin niet bang is om met moeilijke onderwerpen te werken, en weet ze deze op overtuigende wijze in de plot te verweven. Voor wie genoten heeft van ‘Het Appelmeisje’, is dit tweede deel, zeker een goede opvolger. En anders is het een goede reden om gewoon aan de serie te gaan beginnen. Je wordt zeker niet teleurgesteld.

Met dank aan uitgeverij AW. Bruna voor het recensie exemplaar.

Meer recensies van deleestrein