Een ongekend goed thrillerdebuut!

deleestrein 21 mei 2025
Een overzichtelijk geheel, ondanks de vele informatie
De opbouw van het boek ‘Niets gezien’ is in een chronologische volgorde en de spanningsboog wordt langzaam steeds strakker aangetrokken. Het hoofdpersonage Caro gaat samen met de politie, en ook wat inwoners van Wilhelminadorp, op onderzoek uit. Daarbij stuit ze op nog heel wat andere personages. Toch weet de schrijfster dit allemaal goed onder controle te houden, en maakt ze het voor de lezer overzichtelijk.
Beetje bij beetje weet Caro alle informatie die ze heeft weten te verzamelen als een puzzel in elkaar te passen. Hier en daar zijn dingen wat vergezocht, maar het is de auteur vergeven, omdat het boek nu eenmaal leest als een trein.

Zowel de karakters als de sfeerbepaling worden goed uitgewerkt
Het hoofdpersonage Caro is heeft zich los weten te rukken uit een toxische relatie. Het is interessant om te lezen hoe ze nu ten op zichtte van mannen in het leven staat. Het verhaal van de sterke, maar hier en daar ook nog steeds kwetsbare en onzekere Caro, wordt verteld vanuit het ik-personage. Dit maakt het verhaal nog indrukwekkender, en soms voelt het zelfs beklemmend aan. Eigenlijk worden alle personages in het boek ‘Niets gezien’ wel goed uitgelicht. De dialogen tussen de personen zijn realistisch en vaak heb je als lezer het idee onderdeel te zijn van een gesprek. Ook de plaatsbepaling, met zelfs het ruige storm- en regenachtige weer komt realistisch over.

De kers op de taart
Het boek ‘Niets gezien’ heeft een hoog verteltempo, en door de verassende plottwist ben je geneigd om alsmaar door te lezen. Er is een goede balans tussen psychologische spanning, onderzoek en actie. Tot het einde aan toe blijf je als lezer gissen, met als kers op de taart de epiloog. Misschien vind ik dat nog wel de allerbeste verassing van het hele boek.

Een ongekend goed thriller debuut
Ik heb ontzettend genoten van het boek ‘Niets gezien’ en ben heel erg benieuwd naar een volgend verhaal van Shanna de Jong. Want als dit je thrillerdebuut al is, hoe goed moet je tweede dan wel niet worden.

Meer recensies van deleestrein