Buitengewoon
In het prentenboek ‘Sjoerd en de stapelstad’ staat de stad volgestouwd met gebouwen. Sjoerd heeft geen plaats om te spelen. Met de hulp van de ‘Bouwers’ waagt hij zich met zijn ontwerp aan een buitengewoon bouwproject.
Jack (9), Louic (8) en Jérôme (4) weten nu goed wat een ‘architect’ doet. Sjoerd ontwerpt niet alleen, maar volgt een project ook verder op. De broers vinden zijn tekening trouwens nogal gewaagd. Onze Jérôme zou niet in de bovenste huisjes willen wonen. ‘Moet ik dan met een buitentrap door de wolken naar beneden?’ vraagt de jongste zich af.
Iedereen bekijkt aandachtig de knappe illustraties van de bouwwerf. Bij een eerste poging stort het gebouw in. Het doet de jongens denken aan het spelletje om de hoogste toren met allerlei blokken te bouwen. Je kunt al raden waar ze zin in krijgen.
Toch slaagt het hoofdpersonage in zijn opzet dankzij een duidelijke volharding en een sterke vriendschap met de ‘Bouwers’. Niet opgeven komt van pas bij de verrassing op het einde.
Op de laatste pagina mag de lezer enkele voorwerpen zoeken. Dit moeten we Jérôme geen twee keer vragen. Onze kleuter bladert met plezier tot hij alles vindt.