Naar de jaren '50

De lezertjes De lezertjes
13 mrt 2023

‘Jakob en de zeven gevaren’ van Jacques Vriens gaat over de avonturen van Jakob Veenman. Hij bedenkt 7 gevaren om zijn tocht naar school leuker te maken. Dankzij Claartje en Bennie durft hij steeds meer. Ineens heeft Claartje tbc en moet ze weg. Ziet hij haar ooit nog terug?

Jack (9) en ik trekken in gedachten naar de jaren ‘50. Zo lezen we over Jakobs wekelijkse kerkbezoek, de strenge meester Hoeben, de biecht bij pastoor Jampot, de Spoetnik, de hobbyclub in Het Patronaat, de discipline bij het leger en een echt stratengevecht met Bennie.

Toch zijn er overeenkomsten met onze tijd. Een scheiding, een brand, een strenge tante, het verdriet om Wouter of poes Binkie zijn vaak herkenbare elementen uit de eigen omgeving. Het is mooi om te zien hoe Jakob hiermee omgaat en geleidelijk aan durft opkomen voor zichzelf.

Gelukkig lezen we over toffe momenten op school. Jack merkt op dat Jakob ervan houdt om luidop te lezen in de klas. Hij vindt het ook fijn om de meester te horen lezen. Er zijn spannende hoofdstukken, zoals zijn bezoek aan de kinderlokker en aan Claartje in gebouw F. Grappige passages zijn Jakobs beschrijving van het kerkbezoek en de biecht, de mop van oom Herman over de steelpan en het zweetbrood van Bennies moeder.

Dit geweldige boek leest vlot en is een aanrader voor lezers vanaf 9 à 10 jaar.

Meer recensies van De lezertjes