Pakt pestkoppen aan
‘Victorine’ snapt haar klasgenoten. Ze sissen achter haar rug en wijzen stiekem. Ze pakken haar sandalen af en rennen ermee rond. Het is allemaal haar eigen schuld: ze ziet er anders uit, schrikt vaak en is onhandig. Wat moet ze doen om ‘leuk’ te zijn? Uit onverwachte hoek krijgt ze wijze raad.
Jet van Overeem vertelt een verhaal over pesten. De broers Jack (9) en Louic (8) kennen vele vormen van ‘pesten’. Jérôme (4) kent het woord van op school en beschrijft het als ‘slaan’. In het boek leert hij dat pestgedrag niet altijd fysiek geweld hoeft te zijn. Hij bekijkt de prenten van op de speelplaats en in de klas geïllustreerd door Annemarie van Haeringen. Hij ziet onmiddellijk dat ‘t fout loopt. Die klasgenoten met een enge dierenkop zijn niet lief.
Onze zoon ontdekt nieuwe woorden, zoals ‘sommen’ en ‘breien’. Victorine is ‘het kind dat rood wordt van sommen’. Ook de droom van oma en de vergelijking met breien moet ik even uitleggen. Het boek wordt sowieso aangeraden voor kinderen vanaf 5 jaar - dus iets ouder dan onze Jérôme.
Dit lijkt ons een ideaal boek om pesten aan te pakken vanaf de 3de kleuterklas. Zo’n boek laat slachtoffers spreken en pestkoppen stoppen.